НАЧАЛО » ������������������

Американската банка JPMorgan Chase създава активно управляван фонд за биткойн

Това ще бъде втората американска банка, след Morgan Stanley, която ще предложи на пазара фонд за инвестиране в най-популярната криптовалута

fb
3E news
fb
27-04-2021 11:04:57
fb

Американската банка JPMorgan Chase & Co. планира да пусне на пазара активно управляван фонд за биткойни това лято, съобщава специализираната платформа за крипотавулти CoinDesk, позовавайки се на информирани източници. В новия фонд ще могат да инвестират богат клиенти на банката.

Според един от източниците на банката, партньор на фонда в този проект ще бъде институционалната платформа NYDIG, която предоставя услуги за съхранение на криптовалути. В момента NYDIG, както и Galaxy Digital, предлагат възможност за инвестиране в биткойн фондове на клиенти на друга голяма американска банка, Morgan Stanley. В същото време от CoinDesk уточняват, че средствата на Galaxy Digital и друга инвестиционна компания - Pantera Capital, се управляват пасивно.

Информацията за активно управлявания биткойн фонд на JPMorgan е изненадваща, като се има предвид, че преди няколко години главният изпълнителн директор на американската банка Джеймс Даймън определи биткойна като „измама“. След това, през 2017 г., Даймън заплаши, че ще „уволни на секундата“ всеки търговец, работещ в банката, ако търгува с криптовалути. Няколко месеца след това Даймън обяви, че съжалява за думите си, но в края на миналата година призна, че криптовалутите "не са неговата тема".

Въпреки личното отношение на най-скъпо платения банкер в света, ръководителите на подразделението за корпоративни инвестиции на JPMorgan признаха през февруари тази година, че търсенето на клиенти за криптовалути може да принуди банката да промени парично-кредитната си политика.

биткойни
криптовалути
инвестиционнен фонд
американски банки
JPMorgan
Morgan Stanley
По статията работи:

3E news