НАЧАЛО » ������������������

Американският долар поскъпва спрямо всички основни валути

Индексът ICE Dollars, който проследява динамиката на американския долар спрямо шестте основни валути, добави 0.17%

fb
3E news
fb
22-06-2021 11:06:00
fb

Доларът поскъпва спрямо основните валути в очакване на изявлението на председателя на Федералния резерв на САЩ (Фед) Джером Пауъл пред подкомисията за коронакризата в Камарата на представителите (долната камара) на Конгреса на САЩ, което ще бъде след като затворят валутните пазари в Азия и Европа. Речта му, обаче, беше разпространена предварително до повечето световни агенции, от която става ясно, че още в началото Пауъл ще заяви, че ръстът на заетостта в САЩ ще се ускори през следващите месеци и инфлационният натиск ще се успокои, тъй като американската икономика продължава да се възстановява от последиците от пандемията COVID-19.

"Американската икономика показва непрекъснато подобрение", казва Пауъл и подчертава, че програмите за кредитиране, приети от Фед в разгара на кризата, "освободиха повече от 2 трилиона долара финансиране, които помогнаха за намаляване на загубите на работни места в компании, организации с нестопанска цел и местни правителства“.

„Ройтерс“ припомня изявлението на председателя на Банката на Фед в Ню Йорк Джон Уилямс, който заяви вчера, че не е готов да каже, че Фед ще се откаже от подкрепата, която оказва на икономиката, на фона на несигурността относно темповете на възстановяване от последиците от пандемията и навлизането на нови щамове на зараза на територията на САЩ. "Икономиката очевидно се възстановява с бързи темпове и средносрочната перспектива изглежда много добра, но натискът на пандемията продължава", каза Уилямс в онлайн изявление.

По-рано в понеделник председателят на Банката на Фед в Сейнт Луис Джеймс Балард и гуверньорът на Фед в Далас Роб Каплан заявиха, че наближава денят, в който Фед ще започне да намалява програмата си за обратно изкупуване на активи.

Фед обяви след юнската си среща миналата седмица, че ще продължи да поддържа лихвения процент на федералните фондове в диапазона от 0% до 0.25% годишно и ще продължи да изкупува активи на обща стойност 120 млрд. долара всеки месец, "докато не бъде постигнат значителен напредък към целите за максимална заетост и ценова стабилност (инфлация)". Тези решения съвпаднаха прогнозите на анализатори и пазарни участници.

В същото време Пауъл ги изненада на пресконференцията след юнското заседание, като каза, че членовете на борда на Фед са започнали да обсъждат евентуалното намаляване на програмата за обратно изкупуване на активи, но не посочи конкретен срок.

Затова днес пазарите очакват с подчертан интерес изявлението на Пауъл пред Долната камара на Конгреса на САЩ.

Индексът ICE Dollars, който проследява динамиката на американския долар спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), добави 0.17%*.

Еврото отстъпи с 0.10% до 1.1902 щатски долара, след като затвори на ниво от 1.1919 долара в края на предишната сесия. Спрямо останалите основни валути, обаче, общата европейска валута отчита нарастване, което се дължи на изявленията на президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард пред Европейския парламент снощи, в което тя казва, че „за разлика от Фед, за ЕЦБ е още рано да се обсъжда намаляването на паричния стимул, въведен заради пандемията“.

Спрямо японската йена доларът нарасна с 0.19% до 110.470 йени, след като в края на търговията в понеделник отчете 110.270 йени за един американски долар.

Най-много от шестте основни валути се понижи британският паунд, който спадна с 0.27% до 1.3891 щатски долара, след като затвори търговията в понеделник на ниво от 1.3934 долара. Спрямо еврото паундът се понижи с 0.21% до 1.1661 евро, след като в понеделник завърши на ниво от 1.1691 евро.

Спрямо трите си съименника, американският долар се повишава съответно: с 0.33% до 1.3312 австралийски долара, с 0.07% до 1.4314 новозеландски долара и с 0.13% до 1.2376 канадски долара.

Натискът върху криптовалутите продължава, след като Китайската народна банка (централната банка на страната) нареди на най-големите банки и платежни оператори (вкл. финансовата компания Ant Group, която притежава услугата Alipay) да поемат по-активна роля в ограничаването на търговията с криптовалута и свързаните с тях транзакции. Това означава смъкване на бариерата пред криптовалутите за азиатския пазар. В резултат на това биткойнът загуби 1.06% до 32 276 долара, а набиращият популярност етериум спадна с 1.92% до 1 903 долара.

*Вълутните курсове са актуални към 11:00 часа българско време, източник „Ройтерс“ и MarketWatch.

валути
долар
евро
йена
британски паунд
криптовалути
биткойн
По статията работи:

Георги Вулов