НАЧАЛО » ������������������

"Топлофикация Бургас": Централното отопление гарантира комфорт, сигурност и грижа за околната среда

fb
3E news
fb
21-05-2021 11:24:45
fb
инж. Христин Илиев Снимка: Топлофикация Бургас

„Централното топлоснабдяване е най-доброто решение за отопление на съвременните градове и нашите жилища. Парното е най-сигурният, най-екологичният и безопасен начин за отопление. С него се осигурява домашен уют и комфорт, с постигане на равномерна и благоприятна температура в целия имот и цялата сграда.", каза инж. Христин Илиев, директор на "Топлофикация Бургас". По думите му централното топлоснабдяване гарантира сигурност и безопасност при ползването. "Отоплителните тела в дома и съоръженията в сградата не носят риск запалване и са безопасни. Могат да бъдат управлявани дори от дете. Също така, те не отделят прах, дим и вредни частици и запазват дома чист.", посочва още инж. Илиев. По думите му парното гарантира сигурност на доставките през най-студените зимни месеци.

"Производството на енергия чрез когенерацията на Топлофикация Бургас намалява вредните емисии, отделяни във въздуха. При използването на топлина, произведена от Топлофикация Бургас в атмосферата не се отделят големи количества прах, серен диоксид и въглеводороди. Ние работим на природен газ, който е по-екологичен в сравнение с масово използваните въглища. За разлика от други изкопаеми горива, при производсвото на енергия от природения газ се отделят значително по-малко парникови газове.", заявява инж. Илиев. Директорът на "Топлофикация Бургас" изтъква още една голямо предимство на парното, а именно че с изборa му клиентите получават отопление и топла вода в едно. "Наред с отоплението на своя имот, клиентът може да използва и битова гореща вода 24 часа в денонощието. По този начин не е необходимо да се закупуват допълнителни уреди като бойлери за загряване на вода, които изискват поддръжка. Това спестява време и средства на абонатите, защото не се изисква ежегодна поддръжка и обслужване от тяхна страна.", казва още инж. Илиев.

"Отоплението на парното е по-изгодно за крайния потребител, защото други алтернативи като духалки и климатици, например, повишават сметките за ток. Топлината, излъчвана от тях, не се задържа дълго време и по тази причина те трябва да работят непрекъснато. При парното, дори и да е намалено или спряно през деня, топлината в помещенията се запазва.", заявява инж. Илиев. Той даде пример, че в нормално тристайно жилище в Бургас една духалка, която работи по 3 часа всяка вечер, увеличава сметката с близо 30%.

"С приетите промени в Закона за енергетиката, според които всички топломери и водомери трябва да могат да се отчитат дистанционно, клиентите ще плащат 100 % реалното си потребление. По този начин не се натоварва семейният бюджет. Всеки ще знае по всяко време колко енергия е потребил и колко трябва да плати, вместо да чака всяко лято изравнителна сметка. Това е едно преимущество за българските потребители, защото ще се плаща не по прогнозни цени, а за реално потребена енергия.", напомня директорът на предприятието.

"С цел осигуряване на качествено топлоподаване през зимата, през летните месеци ще извършим планираните ремонтни дейности по топлопреносната мрежа и абонатните станции. С профилактиката на съоръженията целим да снижим до минимум възможността от аварии по време на отоплителния сезон.", споделя инж. Илиев. Той посочи, че тяхната цел е да предоставят качествена и безопасна услуга. "Ние държим клиентите ни да получават коректно отношение и да отговорим на високите им изисквания за качество. За нас е важно и да сме в непрекъсната комуникация с тях. Тяхното мнение осмисля нашите усилия и ни мотивира да работим още по-добре. То е най-доброто доказателство за това, че вървим в правилната посока.", заяви инж. Илиев. По думите му потребителите могат бързо и лесно да се свържат с тях по телефон или да им пишат по имейл. "Нашите експерти ще отговорят на всички техни въпроси, свързани с дейността ни.", допълва още директорът на ТЕЦ-а.

Инж. Христин Илиев заяви, че с всяка една година стават все по-дигитални, защото се стремят да работят в услуга на клиентите. "На сайта ни много лесно те могат да проверят сметките си само с клиентския си номер. При желание имат възможност да получават електронно фактурите си само с попълване на заявление, което да бъде входирано до нас. Нашата цел е да предоставяме най-добрите услуги на абонатите ни и те да са на достъпни цени.", разказва още инж. Илиев.

 

Топлофикация Бургас
инж. Христин Илиев
отопление
дигитализация
По статията работи:

3E news