НАЧАЛО » ��������������������

Руски учени създадоха прототип на устройство, което ще търси полезни изкопаеми на Луната и Марс

fb
3E news
fb
23-01-2021 06:22:58
fb
източник: архив

Учените от Института за космически изследвания на Руската академия на науките създадоха лабораторен прототип на апарат за бъдещия „Луноход-Геолог“, който ще търси полезни изкопаеми на Луната и Марс.

„С подкрепата на Руския научен фонд създадохме лабораторен прототип на апарата и го тествахме в ускорител на протони в Обединения институт за ядрени изследвания.

Експериментът показа, че нашата концепция работи“, заяви Игор Митрофанов, завеждащ отдел ядрена планетология към института, цитиран от novosti-kosmonavtiki.ru .

Разработването на устройството е продължило три години. То ще бъде предложено за руски и чуждестранни апарати, предназначени за изучаване на Луната и Марс.

При придвижване по повърхността, устройството ще регистрира наличие на основните скалообразуващи елементи на дълбочина от няколко десетки сантиметра до метър. Ще извършва и геоложки проучвания за редкоземни и благородни метали в това число злато, сребро и метали от платиновата група. За целта луноходът трябва да стои на място един-два часа, за да получи данни от отчитането от гама-лъчите.

Леноход-Геолог
полезни изкопаеми
Луна
Марс
Институт за космически изследавния
По статията работи:

3E news