НАЧАЛО » ��������������������

НАСА тества успешно малък атомен реактор за мисии до Марс

fb
3E news
fb
22-01-2018 02:27:00
fb

Първоначалните тестове в Невада на компактната система за атомна енергия, която е проектирана да поддържа продължителни човешки мисии на НАСА на негостоприемната повърхност на Марс, са преминали успешно. Очаква се системата да заработи на пълна мощност от март 2018 г., съобщава nucnet.org.

Тестването на ядрената система Kilopower започна през ноември 2017 г.

Активната зона на реактора с уран-235 е с размер на ролка кухненска хартия. Целта на Kilopower е да осигури енергия за астронавтите и роботизираните мисии в Космоса или до повърхността на Марс, Луната и други планети.

Реакторът Kilopower, съвместна разработка между NASA и министерство на енергетиката на САЩ, е проектиран да работи в два размера – модел от 1 киловат и модел от 10 киловата.

Моделът от 1 киловат е за мисии до планети като Плутон или до някоя от луните на Юпитер. 10-киловатовият модел е за мисии до повърхността на Марс, при което да могат да бъдат разположени четири или пет модула.

Реакторите ще бъдат използвани за производство на кислород и пречистване на вода, както и за изработване на течен кислород и ракетно гориво за връщане на Земята.

„Това е концепция за малък атомен реактор, който е много опростен и използва минимално количество части, за да произвежда енергия“, заяви Патрик Макклюр, ръководител на проекта.

 

НАСА
малък атомен реакор
Марс
ядрената система Kilopower
По статията работи:

Маринела Арабаджиева