НАЧАЛО » ��������������������

Мъск изстреля в орбита автомобила си с най-мощната ракета носител

fb
3E news
fb
07-02-2018 10:58:00
fb

Видео с автомобила "Тесла Роудстър" (Tesla Roadster ) в орбита около Земята, пусна във вторник в "Туитър" основателят на компаниите "Спейс екс" и "Тесла" Илон Мъск, предават БГНЕС, ТАСС, АФП. Автомобилът е от личната му колекция на бизнесмена.

Червената Тесла с манекен в скафандър на волана бе изведена в космоса като част от изпитателния товар на успешно изстреляната нова свръхтежка ракета "Фалкон хеви" (Falcon Heavy). "Изображението е от центъра за управление на полетите на "Спейс екс", уточни Илън Мъск в придружаващия надпис. "Очевидно е, че в орбита около Земята има автомобил". На средното табло свети екран с надпис "Без паника".

Първите степени от мощната ракета се приземиха успешно обратно на Земята. В интервю за Си Би Ес в навечерието на полета Мъск отбеляза, че е решил да прати колата "за удоволствие". "Много хора не разбират защо трябва да се изпраща автомобил към Марс", продължи той. "За това няма никакъв конкретен повод. Прави се за удоволствие и за да предизвикаме интерес сред хората".

Обикновено при изпитания на нова ракета като полезен товар се използват бетонни блокове или парчета метал, продължи Мъск и определи това като "скучно". „НАСА може да реши да я използва (ракетата) като начин за бързо постигане на плановете им за достигане до Луната и Марс“, заяви по-рано Ерик Сийдхаус, преподавател по приложни авиационни науки от авиационния университет "Ембри-Ридъл". Изстрелването е „нещо много значимо дори за космическа компания, която всекидневно се справя с неща от този ранг“.- каза Джейсън Дейвис от „Планетарното общество“, което описва ракетата като „митична“.

Хитът на Дейвид Бауи Space Oddity звуча по време на изстрелването в ракетата. Ракетата стартира в 15:45 часа местно време (22:45 часа бълг.вр) от площадка 39А на Кейп Канаверал. От същото място тръгваха историческите полети към Луната по програмата "Аполо". Стартът бе наблюдаван и от Бъз Олдрин - пилотът на лунния модул "Аполо 11", който извърши първото в историята пилотирано кацане на Луната. "Това бе великолепен ден за старт на ракета от моята любима ракетна площадка", написа той в "Туитър".

Тежкият "Фалкон" е създаден на базата на ракетата носител "Фалкон 9" и е комбинация от три ракети: към централната част са прикрепени два ускорителя. Всеки сегмент има 9 двигателя. Общата тяга е над 2,2 хиляди тона. Полезният товар, който трябва да бъде изведен е около 64 тона. Цената на едно изстрелване е около 90 милиона долара. "Спейс екс" вече е основен доставчик на Международната Космическа станция с договор за 1,6 милиарда долара с НАСА и има стабилен поток от клиенти и държавни полезни товари.

Илън Мъск
ракета носител
изстрелване в космическа орбита
автомобил
Спейс екс
НАСА
Луната
Марс
По статията работи:

Галина Александрова