НАЧАЛО » ��������������������

Учени изчислиха дозата космическа радиация при полет до Марс

fb
3E news
fb
20-09-2018 01:07:00
fb

По време на полет до Марс човек ще получи доза от космическа радиация, която съставлява около 60 % от максимално допустимата. Това се казва в съобщение на сайта на Европейската космическа агенция (EKA), публикувано в сряда.

В основата на изследването на специалистите са взети данни, получени по време на работата в околомарсианска орбита на космическия апарат на руско-европейската мисия „ЕкзоМарс 2016“.

По данни на научният сътрудник от Българската академия на науките (БАН) Йорданка Семкова, астронавтите, за времето, в което са в междупланетното пространство ще получат радиационни дози в стотици пъти повече от натрупаните от хората дози за същия период на Земята и космонавтите, работещи на Международната космическа станция.

За времето на полет до Червената планета, престоят там и връщането на Земята астронавт може да получи минимум 60% от максимално допустимото за облъчване, препоръчителна за всички космонавти.

Експертите обясняват, че магнитното поле на Земята и слоят на атмосферата защитават хората от непрекъснатата „атака“ на космическите лъчи.
„В космоса това може да нанесе сериозни щети на хората, включително лъчева болест, повишен риск от развитието на рак, оказване на отрицателно въздействие върху нервната система, а също така да повлияе върху риск от поява на дегенеративни заболявания“, подчертават изследователите.
ЕКА сега проучва методите за най-добра защита на астронавтите от радиация по време на далечни космически полети.

полет до Марс
астронавти
космическа радиация
Европейската космическа агенция (EKA)
БАН
Земя
Марс
космос
космически лъчи
По статията работи:

Маринела Арабаджиева