НАЧАЛО » ��������������������

Нулев въглероден отпечатък за всяка произведена кола от Mercedes от 2039 г.

Още през 2025 г. пък компанията ще използва само „зелена“ стомана за автомобилите си

fb
3E news
fb
29-05-2021 04:38:16
fb
Източник: Daimler

До 2039 г. Mercedes-Benz възнамерява да направи производството си напълно въглеродно неутрално. Това се отнася не само до самото сглобяване на автомобили, но и до веригата на доставки за тях. Планът ще се осъществи благодарение на програмата Ambition 2039, предаде RenEn.ru. Първият напълно въглеродно неутрален Mercedes обаче ще бъде произведен по-рано – още през 2025 г.

Стоманата заема сериозен дял в автомобилостроенето, като на нея се дължи и голяма част от вредните емисии от цялостното производство на коли. Например на всеки седан от марката Mercedes се пада около 50% стомана, на която от своя страна се дължат около 30 на сто от вредните емисии, изхвърляни за производството на автомобила.

За да намали въглеродния си отпечатък, производителят на луксозни автомобили инвестира средства в шведския стартъп H2 Green Steel. Компанията бе създадена през миналата година, а целта й е изграждането на голям завод за производство на стомана, който няма да използва каквито и да било изкопаеми горива. Към 2030 г. H2 Green Steel планира да произвежда по 5 млн. тона безвъглеродна стомана. По този начин новосъздадената компания цели да даде своя принос в декарбонизацията на европейската стоманолеярна промишленост, която се явява и сред най-големите замърсители в въглероден диоксид.

Основател и най-голям инвеститор в проекта е компанията Vargas, която е и съучредител и един от основните акционери в Northvolt – шведска компания, произвеждаща литиево-йонни акумулатори.

Плановете на H2 Green Steel е да използва водород за производството на „зелената“ стомана. Той ще бъде добиван чрез електролиза, за която ще се използва електроенергия единствено от ВЕИ.

„Участието на Mercedes-Benz в H2 Green Steel дава сериозен импулс за ускоряване на промяната в стоманолеярната промишленост и ще увеличи предлаганата на пазара безвъглеродна стомана“, отбелязва Маркус Шефер – член на Управителните съвети на Daimpler AG Mercedes-Benz AG. “Освен това, като част от Инициативата за екологосъобразно производство на стомана, Mercedes участва в разработката на сертифициран стандарт за устойчиво развитие на стоманолеярната промишленост. Нашата цел е да осигурим екологично чисто и социално отговорно производство на стомана по цялата верига“, казва още Шефер.

Според Mercedes-Benz компаниите, които формират 85% от годишните доставки на групата, вече са поели ангажимент в бъдеще да доставят единствено продукция, произведена без изхвърлянето на CO2. Към тях спадат и основните производители на стомана.

Производителите на автомобили се превръщат в един от основните двигатели на екологизацията на металургичната и други индустрии. В последно време те все повече търсят чисти, въглеродно неутрални материали, което стимулира трансормацията на тези промишлени сектори. През февруари т.г. концернът BMW обяви, че започва да използва и купува „слънчев“ алуминии, т.е. при леенето на който е използвана единствено енергия от фотоволтаици. Продуктът се нарича CelestiAL и се произвежда от компанията Emirates Global Aluminium от Обединените арабски емирства.

Mercedes
стомана
декарбонизация
автомобили
производство
въглероден отпечатък
H2 Green Steel
BMW
алуминий
По статията работи:

3E news