НАЧАЛО » ��������������������

Канада залага на атомната енергетика за намаляване на въглеродните емисии

fb
3E news
fb
12-03-2021 09:03:08
fb

Канада разчита на атомната енергетика като част от чистия енергиен баланс, който ще играе значителна  роля за рязкото  намаляване  на  въглеродните  емисии. 

На  човек  от  населението въглеродните емисии в страната са като тези в САЩ, но са по-големи от тези в Русия, Китай и Индия.

„Не виждаме път за достигане на нулеви въглеродни емисии до 2050 г. без атомна енергетика Тя  е  доказана,  проверена  и  безопасна  и ние  сме  добри  в  атомния  отрасъл“,  заяви  Шимъс О’Риган, министър на природните ресурси.

Канада е шеста по производство на атомна енергетика в света, според американския Институт за атомна енергия. 19 атомни реактора произвеждат 15% от електроенергията в страната. В Онтарио, който е по-голям по площ от щата Тексас, атомната енергия е най-големият източник на електроенергия с дял от 60%.

Миналата година федералното правителство на Канада одобри пътна карта за поощряване на разполагането на малки модулни реактори. Компанията Terrestrial Energy  Inc.,  разположена близо  до  Торонто,  разработва  300-мегаватов  реактор  на  разтопени  соли. 

Правителството отпусна 20 милиона канадски долара ($16 милиона) за подпомагане на проекта. Terrestrial се надява да разположи първия си малък реактор до края на десетилетието.

атомна енергетика
емисии
Канада
По статията работи:

3E news