НАЧАЛО » ��������������������

Росатом и EDF ще работят заедно по проекти за зелен водород

fb
3E news
fb
29-04-2021 09:16:40
fb

„Росатом“ и EDF подписаха споразумение за съвместно популяризиране на проекти в областта на „чистия“ водород в Русия и Европа. В рамките на договора компаниите ще осъществяват инициативи в областта на транспорта и декарбонизацията на промишлеността.

EDF и „Росатом“ са се договорили и за развитие на научно-изследователска дейност с разработването на нови въглеродно неутрални технологии в областта на водорода.

„Вярваме в бъдещето на водородната енергетика и оценяваме високо експортния потенциална Русия в този сектор, като отчитаме здравата основа, която имаме –ресурсна, технологична, индустриална и енергийна. „Росатом“ системно развива безвъглеродно производство, като не се ограничава само с компетентност в областта на атомната енергетика. Уверен съм, че нашето сътрудничество с EDF ще създаде мощен синергиен ефект, който ще ни позволи успешно да развиваме съвместни водородни проекти не само в Русия и във Франция, но и в целия свят“, заяви директорът на Блока за развитие и международен бизнес на „Росатом“ Кирил Комаров.

„Същността на работата на нашата компания е създаване на енергийно бъдеще с нулеви емисии на СО2, което ще защити планетата и ще спомогне за увеличаване на социалното и икономическо благосъстояние, благодарение на електроенергия и иновативни услуги и решения. Споразумението с „Росатом“ – наш исторически партньор в Русия и един от ключовите играчи в областта на чистия водород, нагледно потвърждава стремежа на EDF да разработи нов енергиен модел с най-малко въглеродни емисии във всички страни и региони, в които присъства“, отбеляза Беатрис Бюфон, директор международно развитие на EDF.

Росатом
EDF
водородна енергетика
чист водород
По статията работи:

3E news