НАЧАЛО » ��������������������

Животът в "умен" китайски град ще се направлява от изкуствен интелект

fb
3E news
fb
04-12-2020 10:31:27
fb
Източник: blog.a1.bg

От роботи, доставящи кафе, до столове в офиса, които се преподреждат сами след заседание - проект за "умен" град в Китай дава водеща роля на изкуствения интелект, съобщи Фондация Томсън Ройтерс, цитирана от БТА.

Проектът бе представен от авторите си - датската архитектурна компания БИГ и китайската технологична компания "Търминъс" на онлайн конференцията Уеб Съмит. Те планират да изградят контролирано от изкуствен интелект градче в стил университетски кампус в югоизточния китайски гр.Чонцин.

В проекта "Клауд Вели" сензори и свързани чрез уай фай устройства ще събират информация за всичко - от времето и замърсяването на въздуха до хранителните навици на обитателите, за да посреща незабавно нуждите им, каза основателят на "Търминъс" Виктор Ай.

"Това е нещо като идеята да живееш в село, в което щом се появиш за първи път в кръчмата, барманът ще знае кое е любимото ти питие", пояснява един от основателите на БИГ Бярке Ингелс.

"Когато обкръжаващата среда стане чувствителна,...изкуственият интелект ще може да разпознава кой идва и да отключва вратата, за да не се налага да си търсите ключовете", добавя той.

Много градове по света използват изкуствен интелект, за да решават проблеми като пътни задръствания или престъпност. В Китай се строят над 500 "умни градове", сочат правителствени данни.

Проектът "Клауд Вели", стартирал през април, предвижда градче върху площ, колкото двеста футболни игрища.

"Когато слънчевата светлина огрее къщите, прозорците на спалните ще коригират затъмнеността си, за да позволят на естествената светлина да събуди обитателите", пише на сайта на "Търминъс". "След като светлината изпълни стаята, виртуалният иконом Титан ще избере закуската, ще предложи дневен тоалет според времето и ще представи програмата за деня според предварителните ангажименти".

"Това не е ли малко плашещо?", коментира един от участниците в конференция Гонсало Перес. Ева Блъм- Дюмонтет, старши изследовател в британската организация "Прайвъси интернешънъл" смята, че "умните" градове рискуват да се превърнат в заплаха за човешките права, ако компаниите и правителствата не предприемат действия за ограничаване на наблюдението. "Трябва да се запитаме също така как тези градове ще засегнат хората, които не са технически грамотни", коментира тя пред Фондация Томсън Ройтерс.

изкуствен интелект
"умен" град
Китай
По статията работи:

3E news