НАЧАЛО » ��������������������

Румъния се готви да изстреля от Черно море първата си космическа ракета

Проектът е дело на частната компания ARCA и цели да изведе в ниска орбита комуникационно оборудване

fb
3E news
fb
02-07-2021 10:25:35
fb
Източник: Twitter

Първият румънски спътник ще бъде изстрелян от района на Черно море с помощта на ракета, проектирана и произведена изцяло в северната ни съседка.

EcoRocket ще излети през август от площадка в близост до военен транспортен кораб.

С извеждането в орбита на първия си спътник Румъния ще стане втората страна в ЕС след Франция, която е реализирала успешно космическия си план, информира dir.bg.

Проектът е дело на частната компания "Румънска асоциация по космонавтика и аеронавтика" (ARCA), която има опит в изграждането на суборбитални ракети, балони, парашути и уреди за космическата индустрия.

Най-известният проект на ARCA досега е свързан с мисия на ЕКА до Марс. Румънците разработваха и тестваха парашута, на неуспешно кацналата европейска сонда ExoMars.

С участието си в изстрелването на първия сателит на Букурещ ARCA цели да спечели наградата от 10 милиона евро, предложена от Европейската комисия. Наградата има за цел да стимулира европейската авиокосмическа индустрия да изгражда ракети за сателитно изстрелване с ниско въздействие върху околната среда и ниски разходи за изстрелване.

EcoRocket ще може да приземява първата си степен, подобно на ракетите на SpaceX. Горивото на първата степен на практика е водна пара под налягане. Така учените от северната ни съседка са изпълнили изискването за екологичност и устойчивост.

Височината на ракетата е 13 метра. Тя ще излети потопена във водата, само на няколко метра от кораба, който ще служи и като контролен център. Степените на EcoRocket са три, първата от тях е парна, а другите две са по-конвенционални.

Ракета има голямо комерсиално бъдеще, като ще обслужва разрастващия се пазар на малки сателити. EcoRocket може да изстреля до десет сателита тип Cubesat. 

"Той каза, че това е най-евтината ракетна установка в света, като цената на първия старт е едва 1,2 милиона евро", заявява Димитър Попеску, основател на ARCA.

"Първият прозорец за изстрелване, макар и насрочен за юни, беше отложен за 16-30 август. Стартът ще се осъществи от кораба NMH Cătuneanu", допълва Попеску.

"Ракетата ни ще бъде изстреляна от приблизително 36 километра от Констанца. Хората, които ще бъдат в пристанището и на плажа, ще могат да видят изстрелването. Те ще видят бяла линия, издигаща се от морето. Съветваме ги да донесат своите камери с телеобективи, за да запечатаме историческото събитие. Предварително ще обявим началния час, за да може светът да види старта", съобщават от ARCA.

Преди няколко години българската комуникационна компания „Булсатком“ също изведе свой сателит в орбита, но той бе изстрелян от космодрум в САЩ. Компанията започна да получава приходи от продажбата на телевизионен сигнал от Bulgaria Sat 1, но абонатите ѝ у нас продължават да разчитат основно на услугите на гръцки спътници.

ARCA
Румъния
космическа ракета
сателити
Черно море
изстрелване
По статията работи:

3E news