НАЧАЛО » ��������������������

Бизнесът иска понятието „Затворени енергийни системи“ да влезе в закона за енергетиката

С него трябва да се уреждат предимствата на бизнеса в Индустриалните зони и в частност захранването с ток, вода и газ

fb
3E news
fb
20-04-2017 08:33:00
fb

Бизнесът иска чрез въвеждането на ново понятие в Закона за енергетиката, бизнес компаниите, разположени в индустриалните зони да се ползват с определени предимства. Това става ясно от съобщение на Министерство на икономиката, по повод първото заседание на работната група към Съвета за индустриална стабилност с растеж, проведена под ръководството на заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Става въпрос за въвеждане на понятието „Затворени разпределителни системи“.

Обсъдените теми по време на срещата бяха с акцент върху насърчаване на инвестициите и проблемите, които индустриалните зони срещат в България, свързани със закона за енергетика, със законодателството, касаещо довеждащата инфраструктура до частните и държавните икономически и индустриални зони, съобщават още от министерството.

Индустриалните зони са един от основните механизми за привличане на инвестиции, създаващи висока добавена стойност и са гарант за растеж на българската икономика и Министерство на икономиката като посланик на бизнеса има за цел да реши поставените проблеми от негова страна“, заяви зам.-министър Борисов.

По време на заседанието бяха дискутирани мотивите за въвеждане на понятието „Затворени разпределителни системи“ в закона за енергетиката и подзаконовата нормативна рамка, като по думите на заместник икономическият министър, чрез измененията в нормативната уредба може да се стигне до решаване на част от проблемите на бизнеса. Предложените промени в закона за енергетиката засягат индустриалните площадки в България, тъй като са с едно захранване на ток, вода, природен газ и т.н. В тази връзка поставените въпроси касаят и взаимоотношенията между бизнеса и доставчиците на услуги, както и взаимоотношенията на бизнеса с държавата.

Забележките към законодателството от страна на бизнеса бяха изключително много. От своя страна заместник-министър Борисов заяви, че Министерство на икономиката ще има ангажимента да дискутира и да предложи обоснованите нормативни промени на очаквания редовен кабинет от министри.

 

индустриални зони
Затворени енергийни системи
министерство на икономиката
зам.-министър Лъчезар Борисов
По статията работи:

Маринела Арабаджиева