НАЧАЛО » ��������������������

Биткойнът достигна рекордно ниво

fb
3E news
fb
21-05-2017 10:45:00
fb

Независимо, че дела на биткойна в общия обем на пазара на криптоваути за пръв път се сви до почти 50%, основната виртуална валута продължи да расте през изминалата седмица. Така например в петък курса на биткойна за пръв път надхвърли нивото от 1950 долара, поради понижението на курса на долара.

От началото на годината при повишението на биткойна към курса на долара се отчита ръст от 110%. С изключение на 2014 г. това е най-силно растящата валута от 2010 г. насам. Положителната динамика, според наблюдателите се дължи по-скоро на новините от Япония от началото на месец април, според които биткойна вече се смята за официално платежно средство в страната.
Влияние върху увеличението на биткойна оказват и спекулациите с това, че Комисията по ценните книжа в САЩ (SEC) може да промени решението си по отношение на двата фонда за биткойни  Winklevoss Bitcoin Trust и SolidX Bitcoin Trust.
Комисията през месец март се отказа да одобри пускането на тези два фонда. Сега комисията се съгласи да коментира публично решението си до понеделник, 22 май, но не каза дали ще отмени решението си по отношение на ETF.
В същото време биткойна губи водещата си роля. Тъй като блокчейн (технология, която стои зад криптовалутите) технологията се използва от банките, самият биткойн става все по-популярен.

Биткойнът по начало стана синоним на криптовалутата, но в последно време се появиха негови аналози, като техния дял в последно време заема почти половината от пазар на криптовалутите. Това е повратна точка за първата криптовалута, която преди държеше 90% от стойността на всички активи на основата на технологията блокчейн.

Само преди два месеца дела на биткойна намаля до по-малко от 80%. Впоследствие не само не се възстанови, но и продължи бързо да се свива.  
В интервю за Блумбърг през април министъра на финансите на Русия Алексей Моисеев каза, че Русия през 2018 г. може да признае биткойна и някои от другите криптовалути като възможност за борба с нелегалните транзакции. Как ще се осъществи подобна ситуация на пазара  на криптовалутите, а също и вторичното влияние върху останалите пазари е твърде рано да се прогнозира.

криптовалути
биткойни
По статията работи:

Маринела Арабаджиева