НАЧАЛО » ��������������������

Изкуствен интелект оптимизира ядрения инженеринг

fb
3E news
fb
09-01-2021 02:00:28
fb
източник: архив

Атомната енергия осигурява повече безвъглеродна електроенергия в САЩ, отколкото слънчевата и вятърната взети заедно. Това я прави ключов играч в борбата с климатичните промени, пише news.mit.edu. Но американските АЕЦ стареят и операторите трябва да усъвършенстват дейността си, за да могат да се конкурират с централите на въглища и газ. Един от начините да се намалят разходите са свързани с горивните пръти в активната зона на реактора. Ако са идеално разположени, те изгарят по-малко гориво и изискват по-малка поддръжка.

През десетилетията на проучвания, атомните инженери са успели да проектират по-добро разположение за удължаване на живота на горивните пръти. Сега изкуственият интелект се притича на помощ в този процес.

Изследователи от Масачузетския технологичен институт и компанията Exelon са превърнали дизайнерския процес в игра, при която система с изкуствен интелект може да бъде обучена да генерира десетки оптимални конфигурации, при които всеки горивен прът да работи 5% по-дълго. По този начин АЕЦ ще пести 3 милиона долара годишно.

Системата с изкуствен интелект също така може да намира оптималните решения и да модифицира дизайна по-бързо от хората и то в безопасна, симулирана обстановка. Техните резултати бяха публикувани през декември 2020 г.в списание „Ядрен инженеринг и дизайн“.

изкуствен интелект
ядрен инженеринг
Масачузетски технологичен институт
Exelon
По статията работи:

3E news