НАЧАЛО » ��������������������

“Атоменергомаш“ завърши производството на реакторите РИТМ-200 за ледоразбивачите ново поколение „Урал“, „Арктика“ и „Сибир“

fb
3E news
fb
18-10-2018 03:31:00
fb

Предприятието „ЗиО-Подолск“ изпрати в Санкт Петербург втория реактор РИТМ-200 за ледоразбивача от ново поколение „Урал“. Първият реактор бе изпратен на 24 септември. По този начин машиностроителното подразделение на „Росатом“ – „Атоменергомаш“, изпълни задълженията си по изработването на реакторите за универсалните атомни ледоразбивачи ЛК-60Я от проект 22220, съобщи regnum.ru.

Предприятието произведе общо три реакторни инсталации, като всяка от тях включва по два реактора РИТМ-200. През 2016 г. бе изработен реакторът за главния ледоразбивач „Арктика“, а през 2017 г. – за първия сериен ледоразбивач „Сибир“.

„Русия обръща специално внимание на развитието на арктическия шелф и развитието на Северния морски път и въобще на този регион, затова появата на втория реактор РИТМ-200 има много голямо значение. Екологичните инженерни решения на основата на мирния атом са особено търсени за северния климат, защото позволяват бързо решаване на въпросите в сферата на енергийната ефективност. И тук става дума не само за икономическа целесъобразност, но и за национална сигурност. РИТМ много скоро ще се докаже на практика в ледоразбивачите „Сибир“ и „Арктика“, които са най-мощните в света. След пет години ще се появи още по-амбициозният ледоразбивач „Лидер“, който е два пъти по-мощен от „Сибир“ и също ще работи с реактор РИТМ“, заяви първият вицепрезидент на Руския съюз на инженерите Иван Андриевский.

Предприятието „ЗиО-Подолск“
реактори РИТМ-200
ледоразбивачи
Росатом
По статията работи:

Маринела Арабаджиева