НАЧАЛО » финанси

760 лева минимална заплата от януари иска КНСБ

От синдиката настояват средните заплати да нараснат с 12-13% и със 17% минималните, заради инфлацията

fb
3E news
fb
14-09-2021 12:09:00
fb

КНСБ настоява за 760 лева минимална заплата от януари. Това каза лидерът на КНСБ Пламен Димитров в сутрешния блок на Нова телевизия, като допълни, че до 2024 година, минималната заплата трябва да стена 500 евро.

От КНСБ настояват да има ръст на заплатите поне с 12-13% на средните и 17% на минималните, а като аргумент Пламен Димитров припомни, че със 160% е поскъпнал газът от началото на годината досега. Той смята, че от януари цената на парното ще нарасне поне с 10-ина процента.

Вижте още: КНСБ: Олиото и хлябът изпреварват ускореното поскъпване на стоките от първа необходимост

Сравнително ускорената инфлация ще продължи до края на годината, прогнозира Пламен Диритров. По думите му инфлацията на годишна база е към 4-5%. „Тя, разбира се, се усеща най-силно от хората с най-ниски доходи“, подчерта синдикалният лидер и припомни, че около 500 000 българи работят на минимална заплата или до нея. „Като прибавим пенсионери, безработни. Те най-силно усещат тази потребителска кошница”, допълни Димитров.

Той припомни, че са поскъпнали и горивата. Увеличението при бензина и дизела е с над 20%. Най-шокиращо обаче е поскъпнало олиото – с 43%, изчисляват още от синдиката.

„Следващият пример са краставиците – 36% ръст. Няма причина те да поскъпват”, смята Димитров. Той обясни и защо има такова поскъпване: „Около 15 трилиона долара и евро се емитираха през последните 2 години в САЩ, Европа и Япония. Всичко това вече се появява на пазара. При възстановяването на икономиките поскъпват основни стоки и услуги. Това е средно ниво на инфлацията. Но хората с ниски доходи усещат много поскъпването.”

По думите на Димитров, издръжката на живот за тричленно домакинство е нараснала с около 100 лева. Той, обаче, успокои, че „няма да има Виденова зима. Но тази инфлация иска реакция по отношение на доходите”.

КНСБ
работни заплати
увеличение
инфлация
Пламен Димитров
По статията работи:

3E news