НАЧАЛО » финанси

След пет почивни дни, пазарите на акции в Западна Европа отичат стабилен ръст

С най-голямо дневно повишение завърши британският индекс FTSE 100, а с най-малко нарастване затвори италианският FTSE MIB

fb
3E news
fb
06-04-2021 07:04:04
fb

В първия търговски ден във вторник, след пет почивни дни, заради католическия Великден, фондовите индекси в Западна Европа нараснаха още на старта, подкрепени от оптимизма на инвеститорите относно перспективите за глобално икономическо възстановяване. Възходящият тренд се запази до края на деня. Ралито на европейските индекси следваше положителната посока на американския фондов пазар от понеделник след публикуването на силни икономически данни в САЩ и Китай.

Анализатори от американската банка JPMorgan Chase & Co. и френската компания за управление на активи Аmundi прогнозират, че европейските акции може да превъзхождат американските през тази година, въпреки опасенията относно бавния темп на ваксиниране и блокирания срещу коронавирус в страни като Франция и Италия.

Статистиката

Индексът за инвеститорското доверие в еврозоната през април е нараснал до най-високото ниво от август 2018 година, тласкан нагоре от по-оптимистичните оценки за ситуацията в момента, предаде „Ройтерс“. Поддържаният от Sentix измерител за еврозоната е скочил до 13,1 пункта за април спрямо 5,0 пункта през март. Според допитване на Ройтерс, се очакваше показателят да достигне ниво от 7,5 пункта.

Според Sentix, новите ограничителни мерки, наложени заради коронавируса, имат изненадващо слабо влияние върху цялостното икономическо възстановяване. "Инвеститорите основават очакванията си на успешно ускоряване на ваксинациите в Европа", посочват от платформата.

Безработицата в ЕС и еврозоната през февруари е останала без промяна спрямо предходния месец на нива съответно 7,5 на сто и 8,3 на сто, показват обявените от „Евростат“ данни. Преди година безработицата бе 6,5 на сто в ЕС и 7,3 на сто в еврозоната.

Без работа в ЕС са били 15,953 милиона мъже и жени, от които 13,571 милиона - в страните от Еврозоната. Спрямо първия месец на 2021 г. увеличението е с 34 000 души в ЕС и с 48 000 в еврозоната.

Пазарът

До обед общият европейски индекс STOXX 600 се повиши с 0.75%, като лидери по ръст се оказаха акциите на минно-добивните компании, производителите на автомобили и банките. От националните измерители на „сините чипове“ с най-голямо повишение беше британският FTSE 100 (+1.12%), германския DAX (+1.04%), италианския FTSE MIB (+0.82%), френския CAC 40 (+0.69%) и испанския IBEX 35 (+0.62%). Възходящият тренд се запази, а при някои индекси се ускори до края на търговската сесия.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голямо дневно повишение завърши британският индекс FTSE 100, а с най-малко нарастване затвори италианският FTSE MIB.

След като Европейската комисия одобри плановете за нова финансова помощ за френския национален авиопревозвач Air France в размер на 4 млрд. евро посредством рекапитализация на въздушния превозвач Air France-KLM Holding, книжата на холдинга поскъпнаха с 1,64%. "Франция ще предостави до 4 млрд. евро за укрепване на капитала на Air France и ще помогне на авиокомпанията да се изправи срещу финансови затруднения, произтичащи от коронавирусната пандемия", заяви изпълнителният вицепрезидент на Eврокомисията Маргрете Вестагер.

Както авиокомпанията, така и нейният холдинг претърпяха значително намаляване на дейностите поради избухването на Covid-19 в началото на 2020 г. Според договорения план, чрез тези средства френската държава ще удвои настоящите 14.3%, които тя притежава в самолетния превозвач. Френското правителство ще преобразува заем от 3 милиарда евро, отпуснат на Air France миналата година, в хибриден финансов инструмент, и ще поеме допълнителни 1 милиард евро от планираната емисия акции, повишавайки дела си в Air France-KLM до почти 30 на сто.

Нидерландската държава не планира да участва в увеличението на капитала, посочиха от Air France-KLM, което означава, че държавният дял на Нидерландия от 14% в компанията ще бъде намален след новата емисия от акции, която ще бъде закупена от френската държава.

Акциите на Credit Suisse Group AG загубиха 0.39% по време на търговията във вторник, след като швейцарската банка обяви смяна на двама топ мениджъри, както и намаляване на размера на изплащането на дивиденти. Кадровите промени се дължат на загубите на Credit Suisse, свързани с американския фонд Archegos Capital Management и британския Greensill Capital. Фалитът на Archegos е вторият голям скандал за Credit Suisse от малко повече от месец, след колапса на компанията за финансови услуги Greensill Capital. Акциите на швейцарската банка поевтиняха с цели 25% от 1-ви март насам. Освен това, швейцарският кредитор обяви, че очаква загуба преди данъци за първото тримесечие от около 900 милиона швейцарски франка (960.4 млн. долара).

Цената на шведската Avanza се повишиха със 7.18% и излезе начело на STOXX 600, докато на Swisscom спаднаха с 5.11%% и се озоваха на дъното на общоевропейския индекс.

Цената на книжата на British Petroleum Plc поскъпнаха с 3.83%, след като британската петролна компания заяви, че вероятно е достигнала целта си за нетен дълг от 35 млрд. долара през първото тримесечие на 2021 г.

Акциите на Commerzbank AG нараснаха с 0.62%, след като Надзорният съвет на германската банка номинира четирима нови кандидати за избор на годишното събрание на акционерите, което ще се проведе на 18 май.

борси
Европа
акции
печалби
загуби
пандемия
коронавирус
По статията работи:

Георги Вулов