НАЧАЛО » финанси

Слабите отчети на компаниите потопиха пазара на акции в Европа

С най-голям дневен спад завърши германският бенчмарк DAX, а с най-малко понижение затвори общоевропейският STOXX 600

fb
3E news
fb
30-07-2020 07:07:08
fb

Повечето европейски акции са на загуба в четвъртък след поредица от слаби корпоративни финансови отчети, а инвеститорите продължават да анализират резултатите от юлската среща на Федералния резерв на САЩ (Фед).

Пазарните участници традиционно внимателно оценяват икономическите данни, включително за германския БВП за второто тримесечие, за безработицата в еврозоната за юни и доверието на потребителите.

През второто тримесечие германската икономика сви 10.1% на тримесечна база, показват предварителните данни, обявeни в четвъртък от Федералната статистическа служба (Destatis). В годишно изражение спадът на БВП, коригиран за броя на работните дни, е с 11.7%. Броят на безработните в Германия през юли 2020 г. намалява с 18 хиляди - до 2.923 милиона души, като спадът е регистриран за първи път от февруари насам. Безработицата в Германия остана на ниво от 6.4% през юни, което е най-високото ниво от август 2015 година насам.

Безработицата в 19-те страни от еврозоната през юни 2020 г. се е увеличила до 7.8%, показват данните на Статистическата служба на Европейския съюз „Евростат“. Ревизираните данни показаха, че безработицата през май се е повишила до 7.7%, спрямо 7.4%, както беше съобщено по-рано.

В същото време съставният индекс на доверието на бизнеса и потребителите в икономиката на еврозоната през юли се повиши до 82.3 пункта, показват данни на Европейската комисия. През юни показателят е бил 75.8 пункта.

Американските акции затвориха по-високо в сряда, след като Фед повтори обещанието си да използва пълния набор от инструменти за подкрепа на икономиката н САЩ, но предупреди, че прогнозата ще зависи до голяма степен от хода на пандемията COVID-19. В четвъртък, само час след старта на търговията на Уолстрийт, и трите основни индекса се озоваха в червената зона, заради срива на американската икономика с 32.9% през второто тримесечие на 2020 г. на годишна база, съобщи предварителния си доклад Министерството на търговията на САЩ. Това е рекорден спад, откакто се публикува такава информация, която започна почти веднага след Втората световна война. Междувременно анализаторите прогнозираха по-значителен спад. Анкетираните от Trading Economics очакваха спад от 34.1%. БВП на САЩ през първото тримесечие намаля с 5%. В същото време експертите смятат, че икономиката започва да се възстановява през третото тримесечие, въпреки че увеличението на броя на заразените през последните дни леко охлади позитивните прогнози. Въпреки това, през юли-септември ръстът на БВП се очаква да нарасне с 18%.

До обед общоевропейският индекс STOXX 600 спадна с 1.3%, а от националните измерители на „сините чепове“ с най-голямо понижение беше германският DAX (-2.43%), следван от италианския FTSE MID (-2.21%), испанския IBEX 35 (-2.06%), британския FTSE 100 (-1.65%) и френския CAC 40 (-1.16%). Следобед низходящият тренд се запази, като при някои индекси дори се ускори.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен спад завърши германският бенчмарк DAX, а с най-малко понижение затвори общоевропейският STOXX 600.

Най-големият германски производител на автомобили Volkswagen в четвъртък отчете оперативна загуба за първото полугодие, заради срива с 27% на продажбите, заради пандемията на коронавирус. Това беше и основната причина акциите на VW да загубят 7.2% от цената си. Френският конкурент Renault Group отчете 7.3 милиарда загуба през първата половина на годината, поради което цената на книжата на производителя на автовобили се понижи с 9.26% и се озова на дъното на STOXX 600.

Сред губещите бяха и книжата на Lloyds Banking Group, които се понижиха със 7.6%. Британската банка отчете неочаквана загуба преди данъци през първата половина на 2020 година.

Британско-нидерландската Royal Dutch Shell, която успя да избегне преди време първата си тримесечна загуба, тъй като силните търговски резултати компенсираха срива на основните операции с петрол и газ, заради COVID-19. Това, обаче, не бе достатъчно за инвеститорите, поради което цената на книжата спадна с 5.08%, тъй като компанията отчете загуба за второто тримесечие на 2020 г. и беше принудена да отпише активи на стойност 16.8 млрд. долара.

Френската енергийна компания Total съобщи в четвъртък, че нетната печалба за второто тримесечие е спаднала с 96% до 126 милиона долара на фона на по-ниското търсене на петрола и понижението на цените на суровината заради коронавируса, но подчерта, че ще изплати дивиденти на акционерите си. Поради това, цената на акциите се понижи само с 1.60%.

На върха на STOXX 600 се изкачиха книжата на AstraZeneca, които поскъпнаха с 3.2%. Шведско-британската фармацевтична компания отчете ръст на нетната печалба през второто тримесечие и обяви, че е на последния етап за тестване на ваксина срещу коронавируса.

Сред печелившите бяха и книжата Anheuser-Busch InBev поскъпнаха с 1.96%, след като компанията заяви, че възстановяването на глобалните продажби на бира през юни е окуражаващо, въпреки че печалбата на пивоварния концерн през април-юни не отговаря на прогнозите, но спадът в приходите не е бил толкова значителен, колкото са очаквали анализаторите, анкетирани от „Ройтерс“.

борси
Европа
акции
печалби
загуби
пандемия
коронавирус
По статията работи:

3E news