НАЧАЛО » финанси

Сделките за сливане и придобиване са спаднали с 5% през 2020 г.

Общият обем на M&A достигна 3.6 трилиона долара, като начело по континенти е Европа с ръст от 34% до 989 милиарда долара

fb
3E news
fb
04-01-2021 01:01:50
fb

Общият обем на сделките по сливане и придобиване (M&A) в света достигна 3.6 трилиона долара през 2020 г. благодарение на няколко големи сделки през последните няколко месеца, сочат данните на консултантската компания Refinitiv, глобален доставчик на статистически данни. Сумата за миналата година е само с 5% по-ниска от отчетена през 2019 г. Активността на сделките по M&A рязко нарасна през втората половина на годината след спада на пандемията COVID-19 по-рано през годината.

От юли компаниите са сключили сделки за сливания и придобивания на обща стойност над 2.3 млрд. долара, което е с 88% повече от януари-юни. Както през третото, така и през четвъртото тримесечие обемите превишават 1 млрд. долара, т.е. за първи път от 2008 г. две поредни тримесечия сумите по сделките M&A са по-високи, подчертават анализаторите на Refinitiv.

"2020 година се раздели на две половини. Ние, както всички останали, видяхме, че първата половина беше силно повлияна първо от заплахата от вируса, след това от неговото пристигане и след това от несигурността", каза Пиърс Причард Джоунс, партньор в адвокатска кантора Freshfields пред Financial Times. - През третото тримесечие имаше ниво на доверие, което позволи на хората да бъдат по-прагматични по отношение на сключването на сделки."

„Ако някой ми беше казал по-рано, че ще имаме пандемия и обемът на глобалните сливания и придобивания ще остане на ниво от миналата година, щях да бъда изненадан“, каза управляващият директор на Lazard Питер Орзаг.

Сред положителните фактори през втората половина на годината, според търговците, са очакванията за скорошно получаване на ваксина срещу коронавирусна инфекция, както и избирането на Джо Байдън за следващия президент на САЩ.

Общият обем на сделките за сливания и придобивания в САЩ през 2020 г. е спаднал с 21% и възлиза на 1.4 трилиона долара. В същото време в Европа показателят скочи с 34% до 989 милиарда долара, а в Азия се увеличи с 15% до 872 милиарда долара.

Анализаторите очакват активността по M&A в Европа да остане силна и през първите месеци на новата година, отчасти поради по-слабото нарастване на пазарите на акции в региона.

Освен това, холандската Royal Philips NV, която произвежда потребителски стоки и медицинско оборудване, и Anglo-Dutch Unilever, един от водещите доставчици на бързооборотни стоки в света, преди това заявиха, че ще продадат част от бизнеса си през първата половина на 2021 г. и ще бъда създадена нова самостоятелна компания.

Сред индустриите най-значителният обем на сделките за сливания и придобивания през миналата година се пада на технологичния сектор (около 19%), следват финансовия (над 13%) и енергетиката (около 12%).

Goldman Sachs Group остава световен лидер сред консултантите по сливания и придобивания с дял от 27.9%, според Refinitiv. Петорката на лидерите се допълва от американски банки: Morgan Stanley с дял от 23.7%, JPMorgan Chase & Co. – 20.9%, Bank of America Corp. – 15.1% и Citigroup Inc. - 14,2%.

сливане
придобиване
M&A
Refinitiv
2020
По статията работи:

Георги Вулов