НАЧАЛО » финанси

Предимно на загуба затвориха фондовите борси в Западна Европа в сряда

С най-ниско дневно понижение затвори германският индекс DAX, а най-високо в зелената зона завърши френският измерител STOXX 600

fb
3E news
fb
09-06-2021 07:06:04
fb

На фондова Европа преобладаваше червеният цвят в сряда в очакване на данните за инфлацията в САЩ и резултатите от срещата на ЕЦБ, насрочени за четвъртък. Икономистите прогнозират, че растежът на потребителските цени в САЩ през миналия месец ще се ускори до 4.7% на годишна база, показват данните на Dow Jones. През април потребителските цени са нараснали с 4.2%, с най-бърз темп от 2008 година. Преди време от Федералния резерв на САЩ (Фед) официално заявиха, че инфлационният натиск е временен, тъй като икономиката продължава да се възстановява от кризата, причинена от пандемията.

Резултатите от юнската среща на Европейската централна банка (ЕЦБ) също се очаква да бъдат обявени в четвъртък. Икономистите прогнозират, че регулаторът на еврозоната ще повиши прогнозите за инфлацията в региона на страните от валутния съюз за текущата година и ще продължи да поддържа мащабните стимулиращи мерки.

Междувременно в Китай годишната инфлация през май се ускори до 1.3% от 0.9% месец по-рано. Това са най-високите нива от септември 2020 г. насам. Експертите прогнозираха по-висока инфлация, до 1.6 на сто.

Ден по-рано Световната банка подобри прогнозата си за растеж на глобалния БВП през тази година. Според юнското проучване на Глобалните икономически перспективи (Global Economic Prospects, GEP) глобалният БВП ще се увеличи с 5.6% през 2021 година. Това е най-високият следрецесионен темп на нарастване от 80 години насам. В януарския GEP Световната банка прогнозира глобален икономически растеж от 4% за тази година.

Инвеститорите обърнаха специално внимание на германската външна търговия. Износът се е увеличил през април, тласнат нагоре от нарастването на търговията със САЩ. Сезонно коригираният експорт бележи растеж от 0.3 на сто на месечна основа след преразгледано нагоре повишение от 1.3% за март, съобщи Федералната статистическа служба (Destatis). Това предполага, че най-голямата европейска икономика продължава да се възстановява, предаде Ройтерс.

Вносът през април е спаднал с 1.7% след ръст от 7.1 на сто през предходния месец, тъй като повече германски компании отчитат затруднения и нарастващи разходи за суровини. Търговският излишък е нараснал до 15,9 милиарда евро спрямо 14 милиарда евро през март.

Износът за САЩ е скочил с 59.9 процента в сравнение с април миналата година, скоро след като Германия навлезе в първия си локдаун срещу коронавируса. За Китай експортът се е увеличил с 16 процента, а за Великобритания е нараснал с цели 64 процента. Това е първото увеличение от началото на годината и откакто Великобритания окончателно напусна ЕС.

До обед общият европейски индекс STOXX 600 спадна с 0.11%, а от националните измерители на „сините чупове“ с най-голямо понижение беше британският FTSE 100 (-0.50%), следван от испанския IBEX 35 (-0.14%), италианския FTSE MIB (-0.12%) и германския DAX (-0.11%). Единствен френският CAC 40 нарасна с 0.04%.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-ниско дневно понижение затвори германският индекс DAX, а най-високо в зелената зона завърши френският измерител STOXX 600.

Пазарната стойност на Industria de Diseno Textil (Inditex) спада с 2.17%, въпреки факта, че един от най-големите търговци на дрехи в света през първото финансово тримесечие е увеличил приходите си с 50% в сравнение със същия период на 2020 г., до 4.9 млрд. евро.

Акциите на Ferrari се понижават с 2.73% и слязоха на дъното на STOXX, след като бе съобщено, че Бенедето Виня от френско-италианската компания STMicroelectronics, най-големият производител на електрически чипове в Европа, е назначен за главен изпълнителен директор на италианския производител на спортни автомобили. Назначаването му е явен сигнал, че Ferrari се фокусира върху новите технологии на фона на прехода в автомобилния сектор и все по-голямата значимост на електрическите автомобили и технологиите за автономно шофиране.

След новината, че бившият шеф на Volkswagen Мартин Винтеркорн, който бе начело на най-големия производител на автомобили в Европа до избухването на дизелгейт, бе обвинен в Берлин за лъжесвидетелстване пред парламентарна комисия, разследваща скандала с фалшивите емисии, цената на акциите на компанията се понижи с 1.09%. Винтеркорн е обвинен, че съзнателно е излъгал депутатите за точния момент, когато е разбрал за наличието в двигателите на VW на незаконен софтуер, се посочва в комюнике на прокуратурата. Междувременно Volkswagen съобщи днес, че компанията е постигнала съграсие от бившите си ръководни лица - включително Винтеркорн - за уреждане на искове по дизелгейт в споразумение за 270 милиона евро (351 милиона долара), предаде “Ройтерс”.

Книжата на Smith & Nephew поскъпнаха с 2.28% в сряда и се изкачиха на върха на STOXX 600, след като бе съощено, че Credit Suisse повиши пазарната си оценка за британския производител на медицински изделия над неутрална.

Сред печелившите бяха и акциите на френския производител на автомобили Renault, които нараснаха с 0.41%, въпреки че френските власти вчера обвиниха компанията (както и VW), че е манипулирала данните за вредните емисии на дизеловите си двигатели.

борси
Европа
акции
печалби
загуби
пандемия
коронавирус
По статията работи:

Георги Вулов