НАЧАЛО » финанси

Пазарите на акции в Западна Европа затвориха преобладаващо на загуба в сряда

С най-голям дневен спад завърши испанският индекс IBEX 35, а единствен с нарастване затвори британският FTSE 100

fb
3E news
fb
07-04-2021 07:04:59
fb

Повечето фондови индекси в Западна Европа стартираха в сряда на печалба, след публикуването на окончателните данни на PMI индекса на мениджърите по покупките в Еврозоната, които предимно надхвърлят предварителните прогнози. Следобед, обаче, трендът се обърна, и основните измерители затвориха със загуби.

Комбинираният индекс на мениджърите на покупки (PMI) на еврозоната през март се е увеличил до 53.2 пункта от 48.8 пункта през февруари, сочат окончателните данни на изследователската организация Markit Economics. Анализатори от предварително проучване очакваха показателят да нарасне до 52.5 пункта. Измерителят за активност в сектора на услугите от еврозоната през миналия месец се е повишил до 49.6 пункта от 45.7 пункта. По-рано беше съобщено, че анкетирани анализатори очакват повишени до 48.8 пункта.

Френският комбиниран PMI за март беше ревизиран на 50 пункта от 49.5 пункта, при 47 пункта през февруари. PMI в сектора на услугите се е повишил до 48.2 пункта от 45.6 пункта.

Комбинираният PMI на Германия през март се е повишил до 57.3 пункта от 51.1 пункта месец по-рано. По този начин показателят достигна най-високата си стойност от февруари 2018 година. PMI за услугите в Германия е ревизиран на 51.5 точки от 50.8 точки, а през февруари е бил 45.7 пункта.

В същото време комбинираният PMI във Великобритания през март е спаднал до 56.4 пункта от 56.6 пункта. Месец по-рано показателят е бил 49.6 пункта. PMI в сектора на услугите във Великобритания се е повишил до 56.3 пункта от 49.5 пункта.

Пандемията

Епидемиологичната ситуация и бавният темп на ваксиниране в Европа продължават да тежат върху настроенията на инвеститорите, които остават песимистично настроени за възстановяване на икономиките на страните от Еврозаната.

Марко Кавалери, ръководител за ваксинацията и контрола на инфекциите в Европейската агенция по лекарствата (EMA), заяви, че не се съмнява във връзката между употребата на ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca и изключително редките случаи на тромбоза. Междувременно Великобритания обяви, че е спряла опитите за коронавирусната ваксина COVID-19 на AstraZeneca при деца поради случаи на тромбоза при възрастни, съобщи Sky News. Това се оказа по-силно като въздействие върху пазара, отколкото статистиката.

Пазарът

До обед общият европейски индекс на най-големите компании в Европа STOXX 600 нарасна с 0.05%, а от националните измерители на „сините чипове“ с най-високо повишение беше британският FTSE 100 (+0.81%), следван от френския САС 40 (+0.25%) и испанския IBEX 35 (+0.02%). След като стартира с ръст, доближавайки двумесечен максимум, германският DAX много бързо се озова в червената зона (-0.02%). Същата участ сполетя и италианския FTSE MIB (-0.04%). В крайна сметка всички основни индекси се озоваха в червената зона с изключение на британския основен измерител.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен спад завърши испанският индекс IBEX 35, а единствен с нарастване затвори британският FTSE 100.

От секторните индекси с най-голям спад беше здравеопазването, който се понижи с1.9%, докато застрахователният сектор спечели 0.7%.

След оценката на СЗО за ваксината на AstraZeneka, цената на акциите на фармацевтичната компания се понижиха с 1.17%.

Цената на акциите на френската енергийна компания Électricité de France (ЕDF) се повишиха с 10.47% и се озоваха на върха на STOXX 600, след като „Ройтерс“ съобщи, позовавайки се на източници от синдикатите, че френското правителство планира изкупуване на дяловете на миноритарен акционер на стойност около 10 милиарда евро (11.87 млрд. долара).

Акциите на Societe Generale поскъпнаха с 1.2% в сряда до обед, след като френската банка започна ексклузивни преговори с френската компания за управление на активи Amundi SA за продажба на по-голямата част от активите на дъщерната си асет-менидмънт компания Lyxor за 825 милиона евро. Акциите на Amundi нараснаха с 2.1%. Следобед започна обратния процес, но в крайна сметка SG затвори с минимален ръст от 0.06%.

Цената на книжата на платформата за доставки на храни Deliveroo в сряда поскъпнаха с 2,14% на Лондонската фондова борса, след като вече са отворени за дребни инвеститорите. Въпреки това стойността им е по-евтина спрямо цената, на която бяха пуснати на пазара - 390 пенса за една акция.

Миналата седмица книжата на Deliveroo се сринаха с 26 на сто в края на първата сесия, през която се търгуваха, а финансови издания определиха борсовия дебют на компанията като един от най-лошите в историята на Лондонската фондова борса.

Пазарната стойност на нидерлндско-британската Royal Dutch Shell се увеличи с 0.7% до обед, след като компанията обяви, че въздействието на ниските температури и на замръзване в Тексас през февруари върху коригираната печалба през първото тримесечие, която е спаднала с 200 млн. долара. Производството на петрол, природен газ и кондензат през януари-март, според актуализираната оценка на компанията, възлиза на 2.4 -2.475 милиона барела петролен еквивалент на ден. По-рано Royal Dutch Shell прогнозира ниво от 2.4 – 2.6 милиона барела на ден. В крайна сметка цената на акциите затвориха със спад от 0.036%.

Цената на акциите на Tasty Plc в края на търговията затвориха с повишиха от 2.50%, след като до обед книжата бяха със съществен ръст от 20.8%. Собственикът на веригата ресторанта през 2020 г. е увеличил загубата си преди данъци до 12.6 милиона паунда (17.4 млн. долара) от 266 хиляди паунда година по-рано. Приходите на компанията са паднали до 24.2 милиона от 44,6 милиона паунда.

На дъното на STOXX 600 се озоваха акциите на нидерландската технологична инвестиционна компания Prosus, които  се понижиха с 4.61%, след като обяви плановете си да продаде своя дял от 2% в китайската телекомуникационна компания Tencent.

борси
Европа
акции
печалби
загуби
пандемия
коронавирус
По статията работи:

Георги Вулов