НАЧАЛО » финанси

Пазарите на акции в Западна Европа затвориха без единна посока след забавящ ръст на инфлация в САЩ

С най-голям дневен ръст затвори италианският индекс FTSE MIB, а с най-съществен спад завърши британският FTSE 100

fb
3E news
fb
14-09-2021 07:09:00
fb

Преди да бъдат обявени данните за инфлацията в САЩ, търговията на фондовите пазари в Западна Европа не бяха в една посока, въпреки че печалбите преобладаваха. Инвеститорите очакваха публикуването на официални данни за инфлацията в САЩ през август, а анализаторите, анкетирани от Trading Economics, прогнозираха поскъпване на потребителските цени с 5.3% или забавяне спрямо юли.

След като Министерството на труда на САЩ обяви (в 15:30 часа българско време), че потребителските цени (CPI) в САЩ през август са нараснали с 5.3% в сравнение със същия месец на миналата година, докато на месечна база, спрямо юли, инфлацията се е повишила с 0.3%. По този начин потребителската инфлация се забавя в сравнение с максималната стойност през последните тринадесет години от 5.4%, която беше отчетена през юни и юли. В същото време показателят намалява за първи път от октомври 2020 г. След като бяха обявени данните, настъпи за кратко обрат на тренда – от възходящ към низходящ, при това много бързо променящ се. Час преди да затворят борсите, обаче, отново се върнаха на изходна позиция – без ясно изразена посока.  

Потребителските цени без храните и енергийните продукти и услуги (Core CPI) са се увеличили с 0.1% на месечна база и с 4% на годишна, докато прогнозата на анкетираните от „Ройтерс“ икономисти ебеше за увеличение съответно с 0.3% и 4.2%. Тези данни са по-важни за Федералния резерв на САЩ (Фед). Затова и първите коментари бяха, че обявената потребителска инфлация затвърждава изказваното многократно мнение на председателя на Фед Джером Пауъл, че повишаването на потребителските цени е временно явление. Въпреки това, не се очаква промяна в паричната политика на централната банка на САЩ и най-вероятно ниските лихвени проценти на банките ще бъдат запазени, докато не настъпи силно икономическо възстановяване. Най-вероятно ще има промяна в стимулиращата програма за изкупуване на активи, която в момента е за 120 млрд. долара всеки месец, което ще стане ясно на насрочената за 21-22 септември месечна среща на Фед.

Нивото на безработица във Великобритания през май-юли 2021 г. е спаднало с 0.1 процентни пункта, до 4.6%, сочат обявените от Националната статистическа служба (ONS) данни. Индикаторът съвпадна с очакванията на анализаторите, като се оказа дори, че е и най-ниският от юни-август 2020 г., което показва, че е започнало възстановяване на пазара на труда в страната. Това, обаче, се оказа недостатъчно за пазарните участници, за да обърнат тренда от низходящ към възходящ.

Броят на безработните намалява с 86 хил. души на тримесечие, до 1.55 млн., докато броят на заетите се увеличава със 183 хиляди, до 32.36 млн. Броят на свободните работни места за първи път надхвърля един милион, като повечето от тях в хотелиерския сектор и в общественото хранене.

До обед общият европейски индекс STOXX се понижи с 0.05%, а от националните измерители на „сините чипове“ с най-голям ръст беше италианският индекс FTSE MIB (+0.4%), следван от германския DAX (+0.12%) и испанския IBEX 35 (+0.02%). На червения край бяха френския САС 40 (-0.6%) и британският индекс FTSE 100 (-0.3%).

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен ръст затвори италианският индекс FTSE MIB, а с най-съществен спад завърши британският FTSE 100.

Всички секторни индекси слязоха на отрицателна територия с изключение на автомобилите, които добавиха 0.7%.

Най-големи загуби в хода на търговията претърпяха акциите на производители и търговци на луксозни марки на фона на нарастващата загриженост на инвеститорите за нови огнища на коронавирусна инфекция в света и особено в Китай. Книжата на трите френски най големи компании в сектора спаднаха съответно на Kering Group спаднаха с 2.76%, на Сhristian Dior с 1.82% и на LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton с 1.55%, докато на британската Burberry Group понижението е с 1.76%.

В дъното на STOXX 600 слязоха книжата на британската финансова платформа  Allfunds Group, които спадна с 3.06%, след като компания обяви, че очаква по-слаби финансови резултати за 2021 година.

В същото време британският търговец на дребно JD Sports стана лидер на растежа сред компонентите от STOXX 600, които поскъпнаха със 9.72%. Компанията увеличи печалбата си преди данъци през първата половина на 2021 г. до 364.6 милиона паунда (505.9 милиона долара) от 41.5 милиона паунда за същия период на миналата годна, което е рекорд за компанията.

Сред печелившите бяха и книжата на производителите на автомобили, които прибавиха към цената си по-малко от процент: германските Volkswagen и BMW са с ръст съответно с 0.23% и 0.64%, а на обединената италианско-френска Stellantis (Fiat Chrysler Automobiles и производителя на Peugeot - PSA) се повишиха с 0.74 на сто.

фондови борси
индекси
търговия
загуби
печалби
По статията работи:

Георги Вулов