НАЧАЛО » финанси

Над 1.8 млрд. лева повече разходи предвижда актуализацията на държавния бюджет за 2021 г.

Повече от 2 млрд. лева допълнителни приходи се очакват в резултат на подобрената икономическа обстановка и по-добрата събираемост в НАП и Агенция

fb
3E news
fb
22-07-2021 12:07:00
fb

В актуализацията на бюджета за 2021 година планираме допълнителни разходи от малко над 1.8 млрд. лв. Това каза на брифинг след заседанието на Министерския съвет служебният министър на финансите Асен Василев, цитиран от БТА.

Той уточни, че се очакват над 2 млрд. лв. допълнителни проходи над планираното в Бюджет 2021, които са вследствие допълнителните приходи по Плана за възстановяване и устойчивост, които се очакват в резултат на подобрената икономическа обстановка и по-добрата събираемост в НАП и Агенция "Митници".

Василев посочи, че в допълнителните разходи от над 1.8 млрд. лв. се предвиждат 575 млн. лв. за социални разходи, 430 млн. лв. за подкрепа на бизнеса, 335 млн. лв. за здравеопазване.

Заложени са и допълнителни разходи за президентските избори през октомври. Там са предвидени два тура плюс разходи за избори "2 в 1", така че да сме подсигурени за най-скъпия сценарий на изборите.

В актуализацията на бюджета е включена и повишената вноска за Европейския съюз, което е преизчисляване на база Brexit. „Имаме и около 200 млн.лв. други разходи, като фонда за бедствия и аварии и др., допълни финансовият министър.

Василев каза още, че се предвижда актуализацията на пенсиите от 1 октомври, като след нея вече не би трябвало да има пенсионери под линията на бедност, която сега е 369 лева. В момента под нея са 43% от получаващите пенсии. При повишението най-голяма тежест ще има стажът. Променен е и коефициентът за стаж, който се повишава от 1.2 на 1.35 пункта. В крайна сметка средно пенсиите ще се увеличат с до 17 на сто.

Според разчетите на финансовото ведомство, минималната пенсия се вдига от 300 лв. на 340 лв.; максималната от 1440 лв. на 1500 лв.; социалната пенсия от 158 лв. на 170 лева. Освен това се слага надбавка за пенсионери под линията на бедността, която в момента е 369 лева.

„Добавката от 50 лв. остава през август и септември, а от началото на октомври възрастните хора ще получават новите преизчислени пенсии“, подчерта министър Асен Василев.

Служебният финансов министър уточни, че не е предвидена промяна в данъчната система. В отговор на въпрос Асен Василев каза, че в сряда Планът за актуализация на бюджета е обсъден с представители на всички партии в парламента, с изключение на ДПС. От движението не са поискали предварително да се запознаят с него, а щели да вземат отношение при дебатите в парламента, когато бъде внесен законпроектът за актуализацията.

За 14 часа днес е насрочен третият Обществен съвет към министъра на финансите, който е посветен на актуализацията на държавния бюджет.

Очаквайте подробности от Съвета по-късно!

актуализаци
Държавен бюджет 2021
Асен Василев
По статията работи:

3E news