НАЧАЛО » финанси

Доларът търси посока в очакване на данните за инфлацията в САЩ през август

Индексът ICE Dollar, който проследява динамиката на зелените пари спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), загуби 0.08%

fb
3E news
fb
14-09-2021 10:09:00
fb

Още на старта на европейската търговия американският долар показа нестабилност спрямо основните валути, без ясно изразена посока – със спад спрямо еврото и паунда и повишение спрямо йената. Фокусът на внимание на пазарните участници днес са данните за август за динамиката на потребителските цени в САЩ, които ще бъдат публикувани от Министерството на труда на САЩ в 16:30 часа българско време.

Очакванията на наблюдателите, анкетирани от Trading Economics, са, че инфлацията в САЩ ще се забави малко през миналия месец - до 5.3% спрямо 5.4% през юли. Инфлацията е важен макроикономически показател, тъй като от нейните стойности зависят много от решенията на централните банки по света, както и на Федералния резерв на САЩ (Фед) за отмяна на антикризисните мерки в подкрепа на икономиката. Последните коментари на членове на борда на Фед показват, че Централната банка на САЩ възнамерява да започне да намалява изкупуването на облигации до края на тази година, но това ще стане ясно на срещата на Фед, която е планирана за 21-22 септември.

Индексът ICE Dollar, който проследява динамиката на зелените пари спрямо шестте основни  валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски поунд и шведска крона), загуби 0.08%, докато по-широкият индикатор WSJ Dollar, в който са включени 16 валути, спадна по-малко – само с 0,01%*.

Eврото нарасна с 0.03% до 1.1812 долара, след като затвори в понеделник на ниво от 1.1815 долара.

Стойността на американската валута се повиши спрямо японската йена до 110.060 йени за долора, което представлява нарастване с 0.07% от 109.990 йени за един долар предишния ден.

Британският паунд е на минимална печалба, като се повиши с 0.04% до 1.3842 щатски долара за един паунд, а австралийският долар е на загуба с 0.33% до 1.3617 американски долара за един австралиец.

Гуверньорът на Австралийската резервна банка (RBA) Филип Лоу заяви във вторник, че новото огнище на COVID-19 в страната и наложените в тази връзка карантинни мерки вероятно ще доведат до рязко намаляване на БВП на страната през третото тримесечие. Спадът на австралийския БВП през текущото тримесечие ще бъде поне с 2%, а вероятно дори значително повече, каза Лоу.

През четвъртото тримесечие RBA прогнозира, че австралийската икономика ще започне да се възстановява бързо поради увеличаването на процента на ваксинирани в страната и вероятното премахване на карантинните мерки, които са действали през третото тримесечие.

Другите два съименника – новозеландският и канадският долар, също са на загуба, съответно с 0.14% до 1.4061 кивита за един щатски долар и с 0.07% до 1.2652 щатски долара за един канадски.

Задълбочаващите се търговски спорове между Китай и САЩ натиснаха китайския юан, който спадна с 0.07% до 6.4464 юана за един долар. „Търговският спор между САЩ и Китай не намери решение, разширяването на търговския баланс в полза на Китай, отново ще се източник на напрежение“, прогнозира пред „Ройтерс“ Алън Рускин, макро анализатор в Deutsche Bank в Ню Йорк. Според него, безмилостната вълна от регулаторни действия, последната от която ще засегне компаниите за валутни разплащания, тъй като Пекин иска държавна участие и контрол при тях, а това ще удари големите технологични компании. Притесненията в Китай нарастват и заради резкия скок на заразените с COVID-19, които са се удвоили в последните дни, след относително успокоение през последните няколко седмици.

На пазара на криптовалути биткойнът се възстановява, като нараства с 0.58% до 45 407 долара, след като удари най-ниското ниво от 43 400 долара в неделя, докато набиращият популярност етериум скочи със 7.82% до 3 303 долра, след като в неделя слезе до 3 295 долара.

*Валутните курсове са актуални към 09:00 часа българско време, източник „Ройтерс“, а за криптовалутите MarketWatch.

валути
американски долар
евро
британски паунд
японска йена
критовалути
По статията работи:

Георги Вулов