НАЧАЛО » финанси

Доларът с минимални печалби в очакване на статистически данни за САЩ и решения за паричната политика на три централни банки

Доларовият индекс ICE, измерващ съотношението на зелените пари спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), се задържа на ниво от 91.242, което представлява спад с 0.09% спрямо нивото при за

fb
3E news
fb
03-05-2021 11:05:25
fb

Доларът се вкопчи в неотдавнашния си скок и прибави нови минимални печалби спрямо повечето основни валути в понеделник, тъй като инвеститорите започнаха предпазливо седмицата, натъпкана със срещи на централните банки и поредица от важни икономически данни за САЩ, очаквайки сигнали за перспективите относно глобалната инфлация и какъв ще бъде отговорът на регулаторите.

Търговията в Азия беше изтънена заради официалните празници в Япония и Китай, които са неработни дни, както и в много източноевропейски страни, заради Великденските празници. Щатската валута спадна спрямо еврото и швейцарския франк от шестте основни валути, като се понижи с 0.11%  до 1.2034 долара за едно евро*, но спрямо повечето основни валути прибави малко към установения в края на миналата седмица скок.

В същото време доларът нарасна с 0.28% до 109.570 йени.

Британският паунд се успокои и се търгува на ниво от 1.3841 щатски дола, което представлява спад с 0.19% спрямо нивата в петък, докато швейцарският франк прибави 0.04% до 1.0949 щатски долара за един франк.

Доларовият индекс ICE, измерващ съотношението на зелените пари спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), се задържа на ниво от 91.242, което представлява спад с 0.09% спрямо нивото при затваряне на търговията в петък. Индексът се понижи с 2% през април, тъй като положителният поглед върху перспективите за глобално възстановяване повиши основните валутите за сметка на долара.

"Очакваме доларът да се понижи заради подобряващите се световни икономически перспективи", каза анализаторът от Commonwealth Bank of Australia Ким Мънди пред „Ройтерс“. Тя уточни, че повишаващия се внос в САЩ най-вероятно ще продължи да подкрепи валутите на износителите.

"Независимо от това, рискът от кратки пристъпи на доларова сила ще остане, ако солидните данни изтласкат доходността на американските държавни облигации на значително по-високи стойности“, допълни анализаторката.

И двата съименника - австралийския и новозеландския долари нараснаха през април, но спаднаха в петък, когато силните данни за потреблението в САЩ повишиха американската валута. В понеделник низходящият им тренд продължи.

Астралиецът спадна с 0.12% до 1.2953 австралийски долара за един американски, а „кивито“ се плъзно надолу с 0.2% до 1.3965 новозеландски долара за един американски. Канадският долар спадна с 0.09% до 1.2300 щатски долара.

Данните за производителността в САЩ се очакват в сряда, последвани от важните за април стойности за пазара на труда, които ще бъдат публикувани в петък.

Прогнозите са, че през миналия месец са създадени 978 000 работни места. Анализаторите, обаче, не изключват и изненади и в двете посоки, а инвеститорите са започнали да се тревожат, че силните данни за производителността и пазара на труда могат да подтикнат централните банкери да намалят подкрепата си за местните икономики. За тази седмица са насрочени срещи за паричната политика на централната банка в Австралия, Великобритания и Норвегия.

Във вторник в Австралия не се очакват промени, въпреки че търговците ще очакват планираното изявление на заместник-управителя на Резервната банка на Австралия Гай Дебел в четвъртък, за да се запознаят с позицията на на банката относно перспективите пред програмата за изкупуване на облигации.

Покупките на активи също ще бъде в центъра на вниманието, когато Банката на Англия заседава в четвъртък, както и може би промяна на прогнозата за икономическите перспективи през втората половина на годината, докато Norges Bank (централната банка на Норвегия), която обяви намерението си да повиши лихвите си тази година, се очаква да обяви кога ще се случи това.

*Валутните курсове са актуални към 10.30 часа българско време, източник „Ройтерс“.

валути
долар
евро
йена
британски паунд
По статията работи:

Георги Вулов