НАЧАЛО » финанси

Доларът се възстановява от двуседмичното дъно при спадаща доходност на щатските държавните облигации

Индексът ICE, който измерва съотношението на долара спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), добави във вторник 0.01%

fb
3E news
fb
06-04-2021 10:04:37
fb

Американският долар се стабилизира във вторник спрямо кошницата от шестте основни валути, след достигнатото двуседмично дъно в понеделник, заради рязко спадналата доходност на американските държави облигации, въпреки признаците за икономическо възстановяване в САЩ.

Индексът ICE, който измерва съотношението на долара спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), добави във вторник 0.01%*.

Йената продължи да се възстановява от достигнатото едногодишно дъно, но все още е на загуба спрямо долара, като спадна с 0.17% до 110.360 йени за един американски долар. Еврото също се възстановява от близо петмесечно дъно, като се понижава с 0.12% до 0.8474 евро за един щатски долар. Спрямо британския паунд зелените пари нарастват с 0.17% до 0.7206 паунда за един долар.

От началото на годината щатската валута нарастваше, заедно с доходността на държавните облигации, тъй като инвеститорите залагат на по-бързо възстановяване от пандемията в САЩ, откоркото в другите развити страни, заради огромните стимули и агресивното масово ваксиниране.

Но спадът на долара в понеделник след много по-силните от очакваните данни за пазара на труда в петък, последвани в понеделник от най-високите показатели за регистрираната активност в сектора на услугите, показва, че възходящите перспективи засега са налице. „Въпреки че САЩ изглеждат изключително добре, спрямо останалите страни в света, нормализирането след COVID с течение на времето ще обхване целия свят“, пише Марк Маккормик, валутен анализатор в канадската инвестиционна банка TD Securities. Според него, „нивото на щатския долар сега е над пика на очакванията за растеж извън САЩ“, което означава, че „има място за пауза във възходящия тренд“.

Доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ продължава да намалява във вторник, като спадна под 1.7% в началото на азиатската търговия, от пика от 1.776% през миналата седмица - ниво, което не беше наблюдавано от януари миналата година. Стабилната икономическа перспектива стимулира и американските акции, които достигнаха рекордни висоти в края на миналата седмица.

Австралийският долар, възприеман като индикатор за инвестиорския апетит за риск, се понижи с 0.26% до 1.3104 австралийски долара за един американски, след като се повиши с 0.8% в началото на седмицата. Резервната банка на Австралия остави паричната си политиката непроменена във вторник, както се очакваше.

На пазара на криптовалутите биткойнът се търгува около 58 882 долара във вторник, като се отслаби малко след двудневната печалба. В средата на миналия месец най-популярната криптовалута достигна рекорден връх от 61 781.83 долара.

Пазарната капитализация на криптовалутите достигна рекорд за всички времена от 2 трилиона долара в понеделник, според данни на двете платформи за търговия с криптовалути CoinGecko и Blockfolio, тъй като печалбите през последните няколко месеца повишиха търсенето на криптовалути както от институционални, така и от дребни и индивидуални инвеститори.

*Валутните курсове са актуални към 10.30 часа българско време.

валути
долар
евро
йена
британски паунд
криптовалути
биткойн
По статията работи:

Георги Вулов