НАЧАЛО » финанси

Доларът регистрира най-дългата серия от 4 поредни седмични загуби от юли насам

Американската валута отново пострада от Федералния резерв на САЩ, който не му позволява да вдигне глава, въпреки че номиналната му доходност остава висока

fb
3E news
fb
30-04-2021 12:04:07
fb

В петък щатският долар спада и най-вероятно ще отчете четвъртата си поредна седмица на загуба спрямо шестте основни валути, тъй като Федералният резерв на САЩ (Фед) продължи да се придържа към обещанието си да поддържа супер високи стимули и исторически ниски лихви.

По-рано тази седмица американският президент Джо Байдън представи нов пакет от стимули за 1.8 трилиона долара, насочен към подкрепа на американските семейства. Предложенията на Байдън включват разходи за 1 трилион долара за 10 години, както и данъчни облекчения на обща стойност 800 милиарда долара.

Доларовият индекс ICE, който измерва съотношението на зелените пари спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона) спадна с 0.2% и се насочва към 4 поредна седмична загуба, като за целия месец април измерителят е изтрил 2.7%*. Четириседмичната поредица от загуби ще бъде най-дългата от края на миналия юли, когато се плъзна надолу 6 поредни седмица, а месечната загуба на ICE Dollar, която се очертава да е 4% за последните две години.

Канадският долар се изкачи до над тригодишния връх от 1.2264 канадски долара за един американски в петък и е на път да отчете 1.6% седмична печалба, която ще бъде най-голямата от началото на ноември миналата година.

На последната месечна среща на Фед, която завърши в сряда, председателят Джером Пауъл призна растежа на американската икономика, но заяви, че все още няма достатъчно доказателства за „значителен по-нататъшен напредък“ към възстановяването, за да се наложи промяна на паричната политика и прекратяване на програмата за изкупуване на дългови активи.

Нарастването на американската икономика се ускори през първото тримесечие, подкрепен от правителствени стимулиращи програми, като се очертава да е най-високия тримесечен ръст от близо четири десетилетия.

Търговците остават предпазливи на фона на нарастващия брой на заразени с ковид инфекцията в няколко региона на света. В Япония в четвъртък бяха регистрирани 5918 нови заразени, най-високата цифра от края на март, когато беше отменено извънредният пандемичен режим.

Междувременно безработицата в Япония е спаднала до 2.6% през март от 2.9% през предходния месец, показват данни на Министерството на вътрешните работи и съобщенията в Токио. Това е най-ниското ниво през последните единадесет месеца. Анализаторите очакваха индикаторът да остане на нивоот през февруари, съобщава Trading Economics. За сравнение: година по-рано през март безработицата е била около 2.5%.

„Миролюбивата“ политика на Фед рязко контрастира с Централната банката на Канада, която вече започна да намалява покупките на активи. Канадският долар, който се влияе от цената суровините, получи допълнителна подкрепа от рязкото покачване на цените на петрола до шестседмичен пик, както и от нарастването на цените на дървесината.

Повишените цени на суровините подкрепи и австралийския долар, който се повиши с 0.2% до 0.77785 щатски долара, връщайки се до шестседмичния връх от 0.78180 долара, достигнат в четвъртък.

Еврото на практика остана непроменено до 1.21165 щатски добара, близо до двумесечния връх от 1.2150, достигнат в предишната сесия в четвъртък. Единната европейска валута нарасна с 0.2% през седмицата и с 3.3% през целия април.

Йената, традиционно убежище при пазарни сътресения, преживя противоположна съдба, засегната от възстановяването на доходността на американските държавни облигации и нарастване цената на акциите по световните фондови борси, някои от които отчетоха рекордно високи нива, заради които спадна търсенето на йената и долара.

Японската валута слезе до 108.810 йени за долар, близо до двуседмичното дъно от 109.220 йени, достигнато в четвъртък, което означава загуба от около 0.9% за седмицата.

Китайският юан се търгува на офшорния пазар близо до най-високото си ниво от 3 март, на ниво от 6.4635 юана за долар, въпреки че китайската производителност показа забавяне през април.

Юанът е скочил с около 1.5% този месец, отдалечавайки се от четиримесечното дъно от 6.5875 юана за един долар 1 април, но според анализатора на Mizuho Кен Чунг, преоценката на траекториите на икономически растеж на Китай спрямо САЩ ще спре ралито на китайската валута на сегашните нива.

Що се отнася за криптовалутите, етериумът падна под рекордното си ниво от 2800.89 долара, достигнато в четвъртък, което се дължи на медийни публикации за плановете на Европейската инвестиционна банка да стартира продажба на "дигитални облигации" в етериуми.

«Всички признаци насочват към бичи пазар на криптовалутите“, прогнозира Тим Фрост, изпълнитлен директор на финтех компанията YIELD App..

По-големият конкурент – биткойнът, се търгуваше на ниво от 54 256.24 долара, като се движеше около това ниво тази седмица, след като падна до 47 004.20 долара миналата неделя, когато претърпя 1 рязка корекция рекордните 64 895.22 долара.

*Валутните курсове са актуални към 12.00 часа българско време, източник “Ройтерс”.

валути
долар
евро
йена
британски паунд
криптовалути
биткойн
По статията работи:

Георги Вулов