НАЧАЛО » финанси

Доларът е нестабилен в очакване на данните за пазара на труда в САЩ

Инвеститорите започват да се съмняват все повече и повече, че увеличаването на инфлацията в САЩ ще бъде само временно, както уверява ръководството на Федералния резерв

fb
3E news
fb
06-05-2021 11:48:02
fb

Доларът е нестабилен в четвъртък и се движеше в азиатската търговия близо до двуседмичен връх, но при отваряне на търговията в Западна Европа започна плавно да спада, ден преди да бъдат обявени данните за новоразкритите работни места в САЩ, които може да подскажат на инвеститорите как ще действа Федералният резерв (Фед). Щатската валута отскочи от едномесечно дъно миналата седмица след добрите данни за американската икономика, които до голяма степен потвърдиха аргументите за бързо възстановяване от пандемията, тъй като търговците се опитват да преценят дали нарастващата инфлация може да принуди Фед да предприеме по-рано действия за ограничаване на паричните стимули.

Канадският долар се търгуваше близо до тригодишен връх, подкрепен от покачващите се цени на петрола, докато австралийският долар спадна на фона на влошените отношения между Австралия и Китай.

Доларовият индекс ICE, който проследява динамиката на зелените пари спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), изгуби 0.03% до 91.311 пункта*, след като за момент достигна половин месечен връх от 91.436 пункта от 19 април. Десет дни по-късно, на 29 април ICE слезе до 90.422 пункта.

"Американският долар вероятно ще продължи да се влияе от коментарите дали Фед ще продължи да смята, че инфлацията ще бъде временна", каза за „Ройтерс“ анализаторът от нидерландската инвестиционна банка Rabobank Джейн Фоли.

Според нея, няколко анализатори прогнозират повече от един милион нови работни места извън селското стопанство, а в резултат "доларът може да продължи да намира добра подкрепа в краткосрочен план, като е възможно американската валута да се повиши до 1.19 долара за евро за един месец“.

В четвъртък еврото се търгуваше близо до психологическата граница 1.20 долара, ден след като спадна до 1.1986 долара за първи път от 19 април. Единната европейска валута се повиши с 0.17% до 1.2025 щатски долара. В същото време японската йена спадна с 0.16% до 109.320 йени, но започна да се възстановява, след срива си до 109.695 йени в понеделник, ниво, което беше наблюдавано преди това на 13 април.

Досега председателят на Фед Джером Пауъл твърдеше, че пазарът на труда е далеч от това, което е необходимо, за да започне да се говори за намаляване на покупките на активи. Освен това, на последното си заседание централната банка заяви, че няма да повиши основния лихвен процент на Фед за федералните фондове до 2023 г.

Трима представители на Фед говориха в сряда. Председателят Фед в Чикаго Чарлз Евънс заяви, че макар да е по-оптимистичен по отношение на растежа на икономиката на САЩ, той очаква паричната политика да остане супер мека още известно време.

Председателят на Фед в Бостън Фед Ерик Розенгрен заяви, че инфлацията най-вероятно ще бъде изкривена тази пролет, тъй като американската икономика не е освободена от дисбалансите, причинени от пандемията, но „натискът ще да бъде краткотраен и няма да води до нормализиране на паричната политика“.

Председателят на Фед на Кливланд Лорета Местър заяви, че пазарът на труда ще се нуждае от по-нататъшен напредък, преди да бъдат изпълнени условията на Фед за намаляване на огромната подкрепа.

"Въпреки постоянните уверения от (министър на финансите на САЩ Джанет) Йелън и редица членове на борда на Фед, че предстоящото покачване на инфлацията ще бъде "временно", пазарите очевидно са малко по-притеснени", казва анализаторът от National Australia Bank Родриго Катрил.

Поводът за неговата оценка, е че доларът скочи във вторник, след като Йелън каза, че може да е необходимо повишаване на лихвения процент, за да се предотврати прегряването на икономиката, въпреки че по-късно тя уточни, че на този етап не е необходимо каквото и да било действие за затягане на паричната политика.

Канадският долар, който силно се влияе от цените на суровините, се търгува на ниво от 1.2247 канадски долара, което представлява повишение с 0.13% спрямо щатския долар, след като достигна тригодишния връх от 1.2252 канадски долара за един американски в сряда, подкрепен от по-високите цени на петрола и оптимизма за глобалното икономическо възстановяване.

Австралийският долар обаче спадна с 0.18% до 1.2920 австралиеца за един щатски долар, след като Китай заяви, че ще прекрати за неопределено време всички икономически преговори между Китай и Австралия.

Китайският юан се повиши с 0.04% до 6.4757 юана за един американски долар по време на офшорната търговия.

Британският паунд нарасна незначително с 0.07% до 1.3904 щатски долара, като се търгува около това ниво през последните две седмици, а някои анализатори очакват този тренд да се запази, тъй като Банката на Англия (BoA) се очаква да обяви намаляване на програмата си за закупуване на облигации след срещата си по-късно в четвъртък, след като ускореното ваксиниране е помогнало за възстановяване на икономиката на Обединеното кралство.

На пазарите на криптовалути етериумът се търгува на ниво от 3 462.62 долара, след като достигна рекордните 3 559.97 долара във вторник, което представлява скок от близо 800% от началото на април досега.

Биткойнът, най-голямата и най-популярна криптовалута, се търгува около 56 755 долара, като се колебае между 59 000 и 52 000 долара през последните дни. В средата на април биткойнът достигна рекордно висок показател от 64 895.22 долара, но след това започна да губи и спадна до 47 004.20 долара в края на април.

*Валутните курсове са актуални към 11.15 часа българско време, източник „Ройтерс“.

валути
долар
евро
йена
британски паунд
криптовалути
биткойн
По статията работи:

3E news