НАЧАЛО » финанси

Американският долар изплува от 2-седмичното дъно, след спадналата доходност на щатските облигации

След като в началото на търговията в сряда индексът ICE, който измерва съотношението на долара спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британска лира и шведска крона), спадна, след около два часа посоката се объ

fb
3E news
fb
07-04-2021 10:04:28
fb

Американският долар се понижи до 2-седмично дъно спрямо основните валути в сряда, след като доходността на американските облигации спадна, тъй като търговците очакват Федералният резерв на САЩ (Фед) да затегне фискалната си политика по-рано от обещаното. В късния следобед се очаква да бъде публикуван протоколът от заседанието на регулатора, проведено на 16-17 март. По-късно в азиатската търговия трендът се обърна и американската валута възстанови печалбите си спрямо повечето валути.

Нарастващият апетит за риск на световните пазари поради силните данни за американската икономика, публикувани по-рано тази седмица, както и перспективите за увеличаване на фискалния стимул от страна на американските власти оказват допълнителен натиск върху долара. За отслабването на американската валута през последните дни допринесе и спадът в доходността на американските държавни облигации от 14-месечните пикове, регистрирани по-рано, обобщава Dow Jones.

Доходността на 5-годишните държавни облигации на САЩ спадна рязко до 0.874%, след като в понеделник достигна 14-месечен връх от 0.988%.

„След силните печалби на долара през последното тримесечие, изглежда, че някои инвеститори имат прекомерно разпределение в доларови активи и вероятно трябва да ги продадат за ребалансиране на портфейла“, каза за „Ройтерс“ Казушиге Кайда, ръководител валутни продажби в токийския клон на японската банка State Street Bank. Той уточни, че през предходното тримесечие се наблюдаваше най-силното покачване на долара от години на основата на нарастващите очаквания, че ускоряването на икономическия растеж и инфлацията в САЩ може да принуди Фед да се откаже от обещанието си да запази лихвите близо до нула до 2024 г.

„Ускореното ваксиниране помага за стимулиране на икономическите дейности в САЩ, като същевременно имаме големи държавните разходи и лесни пари от централната банка, заради ниските лихви. Така че, макар Фед да казва, че не се притеснява от инфлацията, пазарите все още се  притесняват. Рискът за лихвените проценти все още е в посока нагоре“, прогнозира Кайда по повод предсотящото публикуване на протокола от заседанието на Фед през март.

Международният валутен фонд (МВФ) вчера подобри прогнозата си за глобалния икономически растеж за 2021 г. на 6% от 5.5%. Прогнозата за възстановяване на американската икономика за текущата година беше повишена до 6.4% от 5.1%, а за икономиката на еврозоната - до 4.4% от 4.2%.

"И докато в еврозоната ситуацията остава сложна заради COVID-19, в същото време ваксинирането в САЩ се движи бързо и икономиката се възстановява, потенциалът на еврото да се повиши спрямо долара е ограничен", каза за „Ройтерс“ Петр Карпата, анализатор в нидерландската финансова група ING.

След като в началото на търговията в сряда индексът ICE, който измерва съотношението на долара спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британска лира и шведска крона), се понижи с 0.03%, след около два часа посоката се обърна и ICE e с повишение от 0.01 на сто.*

Доларовият индекс нарасна с 3.6% през отминалото тримесечие, което е най-големият му тримесечен ръст за последните три години. Спрямо йената американската валута е нараснала със 7.2%, най-големия ръст последното тримесечие на 2016 година насам.

В сряда доларът стартира на загуба, но в средата на азиатската търговия трендът се обърна и щатската валута нарасна с 0.04% до 109.790 йени, въпреки това оставайки далеч от едногодишния си връх от 110.970 йени, достигнат преди седмица.

Еврото, обаче, запази възходящия си тренд, като нарасна с 0.02% до 1.1878 щатски долара, като от началото на седмицата еврото се повиши до двуседмичен връх.

По същия начин общата европейска валута скочи с 0.24% до 86.09 пенса, което е най-голямата печалба на еврото от 10 декември, въпреки стабилните печалби на паунда през последното тримесечие.

При австралийският долар също имаше обрат – в началото на азиатската търговия валутата на Австралия се задържа близо до двуседмичен връх спрямо долара на ниво от 0.7649 щатски долара, но последва обрат и щатският долар се върна към печалба, като се повиши с 0.31% до 0.7656 американски долара за един австралийски.

Биткойнът е стабилен на ниво от 57 872 долара.

*Валутните курсове са актуални към 10.30 часа българско време.

валути
долар
евро
йена
британски паунд
криптовалути
биткойн
По статията работи:

Георги Вулов