Направиха първа копка на Водния цикъл в Кърджали

Най-мащабният проект по ОП "Околна среда" трябва да приключи в срок, за да не загубим 70 млн. лв. от ЕС

Снимка: БТА

Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова даде официален старт на изграждането на Водния цикъл на община Кърджали на стойност над 70 млн. лв. Това съобщиха от пресцентъра на министерството на околната среда и водите. 


Това е най-мащабният ВиК проект в страната за последните 100 години, подчерта министърът при откриване на официалната церемония. Той се осъществява по Оперативна програма "Околна среда" по досегашния 7-годишен програмен период на съюза, който изтича след 3 месеца. По-голямата част от сумата е от Европейския фонд за регионално развитие, като 13,5 млн. лв. са национално съфинансиране и малко над 2 млн. лв. - от общината. 

 При полагане на първата копка Михайлова заяви, че очаква от строителите да приключат в срок, за да може страната да усвои европейските средства. Проектът включва изграждане и рехабилитация на 14,2 км водоснабдителна и 23 км канализационна мрежа. Ще бъде построена и пречиствателна станция за обслужване на близо 60 хиляди жители на града и близките села. 

Обектът е уникален с това, че тръбите ще са на дълбочина 8 метра, а довеждащият колектор ще минава под нивото на яз. "Студен кладенец", обясни Павел Калистратов от строителната фирма. Изкопните работи ще бъдат извършвани на етапи, а процесът по полагане тръбите и асфалтиране на всеки участък трябва да приключи за 4 месеца. 

По прогнозни разчети след изграждането на Водния цикъл жителите на Кърджали ще плащат по 2.26 лв. за кубик вода. Увеличението от 60 ст. за канал ще продължи през първите 10 години. Реализирането на проекта обаче ще доведе до подобряване на състоянието на повърхностните и подземни води и качеството на питейната вода за населението, ще се намалят загубите на водни ресурси и ще се преустанови замърсяването на р. Арда. 


Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари