НАЧАЛО » технологии

Snam въвежда смес от 5% водород и природен газ в италианската газопреносна мрежа

fb
3E news
fb
04-06-2019 10:09:00
fb

Автор: Azernews.az

Италианската компания Snam официално стартира своя експеримент за въвеждане на 5-процентна смес от водород и природен газ в италианската газопреносна мрежа, предаде Trend, цитирайки Snam.

Експериментът, първият по рода си в Европа, се провежда в Contursi Terme, в провинция Salerno, в Южна Италия, и включва снабдяването с H2NG (смес от водород и газ) на две индустриални компании в района: фабрика за тестени изделия и компания за бутилиране на минерална вода, пише в съобщението на Snam.

Главният изпълнителен директор на Snam, Марко Алвера, каза, че първото за Европа впръскване в преносната мрежа на водород, която директно доставя на промишлени клиенти, пренася Snam и Италия в бъдещето на чистата енергия.

„Възстановимите газове като зеления водород и биометан след 2050 г. ще играят централна роля в декарбонизирания енергиен микс, заедно с традиционните възобновяеми източници. Водородът ще става все по-важен в стратегията на Snam и ние имаме умения и технологии, за да станем лидери в този сектор. Чувствахме се принудени да започнем този иновативен проект в Южна Италия и Campania поради нашата силна връзка с региона”, добави той.

Snam е водеща компания в Европа за комунални газови услуги. Тя изгражда и управлява устойчива и технологично напреднала инфраструктура, която гарантира енергийна сигурност за повече от 75 години. Snam оперира в Италия и чрез дъщерни дружества, Австрия (TAG и GCA), Франция (Teréga) и Обединеното кралство (Interconnector UK). Тя е един от основните акционери на TAP (Trans Adriatic Pipeline) и е най-ангажираната компания в проекти за създаване на Енергиен съюз.

Статията е публикувана в CBBSS INFOLETTER ON OIL AND GAS E&P 2019

По статията работи:

Галина Александрова