НАЧАЛО » технологии

Israel Hayom: Новата валута на Фейсбук

fb
3E news
fb
22-06-2019 06:52:00
fb

Автор: Еран Бар-Тал

 

Биткойнът се появи преди десет години и претендираше за това да стане настоящата цифрова валута. Така обаче и не успя да заеме това място, тъй като преди всичко биткойнът не можа да запази стабилността на курса си. Но биткойнът изпълни друга важна задача: той демонстрира пред света превъзходната технология на блокчейна. И дори тези, които не вярваха в тази технология (а някои е възможно да не вярват и досега) осъзнават, че бъдещето е на такъв род платежни системи.


Процесът, който стартира Фейсбук е нов опит за формиране на бъдеща глобална платежна система, на такъв тип финансов свят, на който неизбежно ще се наложи да смени съществуващия. Фейсбук разполага с всичко, за да осъществи тази задача. На първо място – правилният подход за осъществяване. За разлика от традиционното мислене на търговските компании, особено на финансовите, стремящи се да произведат собствен продукт, Фейсбук произвежда глобален продукт, поначало предназначена за използване в целия свят. Либра (така се нарича новата цифрова валута) – това не е валута на Фейсбук. Тя принадлежи на голям брой търговски и компании и организации с нестопанска цел, обединени в асоциация, центърът , на които е разположен в Швейцария.


Подобна валута и съпътстваща глобална платежна система е критично необходима за света. Когато произнасяме думата „свят“, ние често имаме предвид не светът като такъв, а Европа, САЩ и още няколко западни страни. Но в настоящият свят има още около 2 милиарда души, които просто нямат банкови сметки. И когато те трябва да изтеглят пари, получават услугата на безумна цена. Новата платежна система, която формира Фейсбук ще стане спасително решение за голям брой хора в света.

 

https://www.israelhayom.co.il/opinion/666827

 

 

 

Заглавието е на редакцията.

По статията работи:

Маринела Арабаджиева