EEX и БНЕБ подписаха споразумение за сътрудничество

European Energy Exchange (EEX) разширява дейността си в Югоизточна Европа – търговията с енергийни деривативи ще се осъществява в 20 европейски пазарни зони

„Българска независима енергийна борса“ (БНЕБ) ЕАД и European Energy Exchange (EEX) подписаха споразумение за сътрудничество отнасящо се за Българския електроенергиен пазар. Това съобщиха от пресслужбата на енергийната борса.

 

Сътрудничеството предвижда ЕEX да предложи деноминирани в евро български финансови фючърси за продукти със седмична, месечна, тримесечна и годишна база, чиито финансов сетълмент се основава на постигнатата референтната цена на пазар „Ден напред“ на БНЕБ ЕАД. Стартирането на търговията с финансовите деривативи е предвидено за първата половина на 2019 г.

„Нашето сътрудничество с ЕЕX определено ще укрепи регионалните ни позиции и ще допринесе за толкова важните за пазара референтни цени за дългосрочните продукти. Ние силно вярваме, че нашето партньорство ще бъде взаимноизгодно и пример за успешно сътрудничество“, заяви изпълнителният директор на БНЕБ ЕАД, Константин Константинов.

„Сътрудничеството с БНЕБ ЕАД e решителна стъпка в развитието на енергийния пазар на Югоизточна Европа“, каза д-р Тобиас Паулун, главен стратегически директор в EEX. ”От стартирането на енергийните фючърси на платформата на ЕЕX през 2017 г., търгуваните обеми в Централна и Югоизтчона Европа се увеличиха повече от трикратно. С представянето на българските енергийни фючърси, ние следваме желанието на нашите клиенти за разширяването на техните възможности в този регион”.

Плановете на ЕЕX предвиждат през 2019 г. предлагането на енергийни финансови фючърси да се разпростре и в пазарите на Сърбия и Словения. С това ЕЕX ще достигне до 20 пазарни зони още през първата половина на следващата година. Това ще укрепи позициите на ЕЕХ на водещ Европейски енергиен организиран пазар, се уточнява още в съобщението.

„Българска независима енергийна борса" (БНЕБ)ЕАД е акционерно дружество, създадено през януари 2014 г., понастоящем дъщерна компания на Българска фондова борса, което администрира българския организиран електроенергиен пазар в ролята си на номиниран оператор на пазара на електроенергия (НОПЕ).

European Energy Exchange (EEX) е водеща енергийна борса в Европа, която развива, оперира и обединява сигурни, ликвидни и прозрачни пазари за енергийни и свързани продукти. ЕЕX e част от Deutsche Börse Group. Кoмпаниите от групата на ЕЕX Group предлагат договори за електрическа енергия, емисионни квоти, както и селскостопански продукти.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари