НАЧАЛО » технологии

AES ще изгради първия в света „виртуален язовир“ с батерия за съхранение на енергия

10-мегаватовият сторидж парк в Чили ще може да доставя акумулираната от русловата ВЕЦ енергия в продължение на 5 часа

fb
3E news
fb
18-06-2019 01:36:00
fb

Световният технологичен лидер AES направи поредна крачка към по-зеленото енергийно бъдеще. Корпорацията, чрез своята дъщерна компания AES Gener в Чили, създаде първия в света „виртуален язовир“ с батерия за съхранение на енергия. Проектът интегрира батерии за съхранение на енергия и руслови водноелектрически централи (на течаща вода). Идеята е батериите да складират електрическа енергия, произведена от ВЕЦ, без да е нужно да се строи язовир или да се използва воден резервоар. Вместо това ще бъде създаден „виртуален язовир“, който може да доставя 10 мегавата енергия в продължение на 5 часа. „Това е първата в света система за съхранение на енергия за руслови централи и със сигурност ще се превърне в крайъгълен камък в енергетиката, тъй като ще представлява първият енергиен, а не воден резервоар“, коментира главният изпълнителен директор на AES Gener Рикардо Фалу.

Проектът се разработва на около 48 км югозападно от Сантяго в 178-мегаватовата руслова ВЕЦ Alfalfal. „Изграждането на физически съществуващ язовир е много трудно. „Виртуалният язовир“ предоставя същите ползи, но със значително по-малки социални и екологични предизвикателства“, заяви Фалу.

Батериите, които се използват в проекта, са съобразени с енергийната мрежа и използват литиево-йонна технология, подобна на използваната в смартфоните и електрическите коли. „Разгледахме различни опции за съхранение на енергия и накрая избрахме литиево-йонните батерии, тъй като тази технология се развива с бързи темпове. Литиево-йонните батерии заеха първото място в нашата обща оценка на всички фактори, включително разходи, енергийна плътност, сигурност, времето за зареждане и изпразване и целия цикъл“, каза още Фалу. Литиево-йонните батерии позволяват на водните централи да произвеждат електричество и да го складират за по-късна употреба, но без физически съществуващата инфраструктура, нужна за помпено-акумулиращите съоръжения (т.нар. ПАВЕЦ), откъдето идва и терминът „виртуален язовир“.

Иновативната технология на батериите за съхранение на енергия би имала голям ефект и за опазването на околната среда, тъй като виртуалният язовир не оказва влияние природата. Освен това, за разлика от построяването на помпено-акумулираща ВЕЦ, което може да отнеме години, батериите се инсталират за няколко месеца и могат да се задействат изключително бързо при нужда. Понастоящем над 96% от съществуващия в света капацитет за съхранение на енергия се основава на помпено-акумулиращи съоръжения.

През последните години технологиите в световен мащаб се развиват с ускорени темпове и енергийната област не прави изключение от тази тенденция. AES заема водещо място в иновациите, когато става дума за енергиен бизнес. Батериите за съхранение имат бъдеще и чисто по икономически причини, тъй като цените за технологията продължават да намаляват.

Корпорацията ЕЙ И ЕС (NYSE:AES) е световна енергийна компания, която е включена в списъка Fortune 200. Ние осигуряваме достъпна и устойчива енергия в 15 страни чрез разнообразен портфейл от разпределителни компании, както и чрез топлоелектрически централи и проекти за възобновяеми енергийни източници. Нашите служители са отдадени на идеята да постигат високи оперативни резултати и да отговарят на променящите се нужди от енергия в света.

По статията работи:

Галина Александрова