НАЧАЛО » технологии

10 пъти по-евтин роуминг за Западните Балкани от лятото

fb
3E news
fb
18-05-2018 01:10:00
fb

Още това лято мобилният роуминг за страните от Западните Балкани ще поевтинее драстично. Това обяви днес еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество  Мария Габриел.

Цените ще паднат до 10 пъти. Намаление обаче ще бъде само за цените за мобилен интернет,  не и за разговори.

През 2019 година цената на мобилния интернет в страните от Западните Балкани трябва да бъде 70 евро цента за мегабайт, а през 2021 година да достигне 20 евро цента за мегабайт. Това е записано в декларацията, предложена  от еврокомисаря, която беше приета по време на среща на върха ЕС - Западните Балкани в София в четвъртък.

 „От 1 август 2018 г. ще видим намаление на цените на пакетите данни като операторите ще обявят нови оферти на много по-ниски цени. Операторите също така поемата ангажимент да предложат специални мерки срещу шоково високите сметки за всичките си клиенти от Западните Балкани”, посочи Габриел, цитирана от bTV.

По думите й следващата стъпка е до лятото на 2019 година, цена от 70 евро цента за мегабайт, така че процесът за намаляване на цените да продължи. „Нещо повече очакваме година след това тази цена така, както се случи в Европейския съюз да падне 45 евро цента, 2021 г. на 20 евро цента за мегабайт”, каза тя.

мобилен роуминг
цифрова икономика
Западните Балкани
Мария Габриел
По статията работи:

Галина Александрова