НАЧАЛО » технологии

Япония започва да строи първите плаващи слънчеви централи

fb
3E news
fb
03-09-2014 12:23:00
fb

В Япония може да няма много свободно място, но това не спира държавата да продължава да инвестира във възобновяема енергия. Соларната компания Kyocera Corp, заедно с Century Tokyo Leasing Corp и Ciel Terre съобщиха, че започват работа по изграждането на две огромни слънчеви централи в морето. Очаква се морските соларни инсталации да бъдат готови до април следвашата година.
Това са само първите две от общи 30 плаващи соларни централи, всяка от които ще бъде с капацитет от 2 мвт, заяви Чисаки Уатанабе, говорител на Kyocera, цитиран от Bloomberg.

Първите плаващи слънчеви паркове ще имат мощност от 1,7 мвт и така ще станат най-големите плаващи централи от този род в света. Строителството ще започне този месец в залива Nishihira в префектура Hyogo, западно от Osaka. Вторият ще бъде с мощност 1,2 мвт и ще се построи в залива Donping.
Само тези две плаващи централи ще бъдат достатъчни да захранят между 483 и 967 американски жилища, допълва изданието. Този вид централи не са добри само за освобождаване на места на сушата. Техните панели се монтират над водата и по този начин се охлаждат по-добре и така са по-ефективни. В момента и Индия започва да инвестира в плаващи соларни централи. Медията припомня, че Kyocera и Century Tokyo си партнираха и през август 2012 г. в изграждането на слънчева централа с мощност 93 мвт. До момента са пуснати в експлоатация 22 мвт.

слънчеви плаващи централи
Япония
По статията работи:

Георги Велев