НАЧАЛО » технологии

Четири нови е-услуги вече ще пазят администрацията от кибератаки

Услугите вече са достъпни на надградения портал за мрежова и информационна сигурност, съобщиха от Министерството на транспорта, инфромационните технология и съобщенията

fb
3E news
fb
08-09-2014 03:28:00
fb

 

 

Четири електронни услуги, свързани с киберсигурността, вече са достъпни на надградения портал за мрежова и информационна сигурност, съобщи пресцентърът на Министерството на транспорта, инфромационните технология и съобщенията, цитиран от агенция Фокус . Те са свързани основно с превантивни действия от страна на администрацията, по отношение на информационната сигурност. Държавните институции вече могат да получават автоматизирани бюлетини за заплахи за техните информационни системи, като информацията ще съдържа и съответни препоръки за противодействие. Потребителите на новите електронни услуги ще бъдат улеснени при уведомяването за инциденти в техните мрежи.

През последните години, киберсигурността придобива нарастващо значение в модерните икономики и държавното управление не само в глобален, но и в национален мащаб, заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Камен Спасов. Той откри обучение на служителите от министерствата, които ще ползват новите електронни услуги чрез портала за мрежова и информационна сигурност, организирано от Правителственият център за реагиране при инциденти в информационната сигурност. Основната дейност на центъра е да подпомага публичната администрация в извършването на проактивни дейности за намаляване рисковете от инциденти в информационната сигурност и да асистира при разрешаването им, в случай на възникване.

От началото на годината до края на август, има регистрирани над 1800 опити за преодоляване на механизмите за сигурност на информационните системи в и от българското Интернет пространство, като например кражба на пароли, прикачване на вируси и други. През тази година 244 от случаите са били с висока степен на заплаха – към държавни институции, големи организации и предприятия. През 2013 година сигналите са били над 9000. Не са установени щети и поражения вследствие на тези опити.

36% от атаките са от вида „зловреден софтуер“, който нанася щети и поврежда работоспособността на даден компютър, съобщи заместник-министър Спасов. При тях има 4 пъти увеличение в сравнение с миналата година. Софтуерът е направен, така че да се инсталира на компютрите на потребителите и да се саморазмножава, прехвърляйки се на други машини. Вирусите често се разпространяват чрез прикачени към електронни съобщения файлове. 25 % от заплахите са свързани с „отказ от услуги“(масирани атаки към сървър или компютър).

Целта на обучението, което се проведе днес, е да запознае отговорниците по мрежова и информационна сигурност в министерствата с новите функционални възможности на портала. Работна среща бе организирана от Националния център за реакция при инциденти във връзка с информационната сигурност (GovCERT България) към Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи” (ЕСМИС).

киберсигурност
нови електронни услуги
надграден портал за мрежова и информационна сигурност
По статията работи:

Галина Александрова