НАЧАЛО » технологии

ЧЕЗ Разпределение приключва значими за електрозахранването на столицата проекти

София ще бъде с по-сигурна услуга за предстоящите празници

fb
3E news
fb
04-12-2018 04:05:00
fb

ЧЕЗ Разпределение приключва два от най-значимите си за електрозахранването на София проекти за 2018 г. – подмяната на кабел 110 kV „Драгалевци“  и реконструкцията на подстанция „Витоша“. С инвестицията от 6.3 млн. лв. в двата обекта компанията ще предостави по-сигурно електрозахранване за голяма част от столицата през предстоящите коледни и новогодишни празници, по време на които традиционно се повишава консумацията на електроенергия и товарите по мрежата.


На мястото на стария маслен кабел е поставен 3 км нов сух кабел с много по-сигурна изолация, а в подстанция „Витоша“  е извършена пълна подмяна на разпределителната уредба. С изпълнението на двата проекта ще се повиши надеждността на електрозахранването в 12 столични квартала в районите Триадица, Лозенец, Красно село, Студентски, Витоша и Изгрев.


„В реализирането на двата обекта, освен огромен финансов ресурс, са вложени много усилия на служители на компанията. Те денонощно работиха и следиха за успешното му изпълнение и създадоха необходимата организация за работа с цел по-бързото му завършване. Сега се радвам да съобщя, че в навечерието на настъпващите коледни и новогодишни празници сигурността на електрозахранването в София е повишена многократно“, каза Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.


„Подмяната на кабела беше изключително трудна за изпълнение, защото той преминава през силно урбанизирани площи в районите Триадица и Лозенец. Благодарни сме за търпението на гражданите в тези райони, защото временните неудобства, които ние се постарахме да сведем до минимум, ще доведат до спокойствие в дългосрочен план. Реконструкцията на подстанция „Витоша“ също беше сложен проект, поради мащабите на съоръженията. Над 100  000 домакинства и бизнес  клиенти, както и за болници, транспорт и др. вече ще бъдат с по-надеждно електрозахранване. Благодаря на институциите за съдействието, което получихме по време на работата“, допълни Петър Холаковски, изпълнителен директор на ЧЕЗ Разпределение България.


Ръководството на ЧЕЗ пусна в експлоатация новите съоръжения на официално събитие на 4 декември на територията на подстанция „Витоша“.

--------------------------------------------------

* На снимката отляво на дясно: Красимир Първанов, зам. министър на енергетиката; Петър Холаковски, изп. директор на ЧЕЗ Разпределение; Душан Щраух, посланик на Чехия в България; Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България, Томаш Пецка, гл. директор „Управление на активите“ в ЧЕЗ Разпределение

ЧЕЗ Разпределение
подмяната на кабел 110 kV „Драгалевци“
реконструкцията на подстанция „Витоша“
инвестиции
електроснабдяване
София
По статията работи:

Галина Александрова