Форум в Стара Загора представи добри практики за социално ангажиран бизнес

Проекти на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ бяха представени като пример за устойчиви социални практики и отлично сътрудничество с местната власт

Проекти на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ бяха представени като пример за устойчиви социални практики и отлично сътрудничество с местната власт. Това стана по време на регионалният форум „Бизнесът – сила за добро“, който се проведе на 20 юни 2018 г. в град Стара Загора.

По време на форума Българската мрежа на Глобалния договор на ООН (БМГД на ООН) се срещна с местни компании и обсъди заедно с тях редица основни теми, сред които бяха партньорството между бизнес и неправителствените организации като успешен подход за положителна промяна в обществото, силата на колективните проекти и защо корпоративната социална отговорност е подходяща и трябва да бъде част от всеки бизнес.

Форумът бе открит от Огнян Траянов, председател на БМГД на ООН и Йордан Николов, зам.-кмет на Община Стара Загора, която бе институционален партньор на събитието.

В качеството си на представител на компания с дългогодишни добри практики в сферата, Надя Синигерска-Бохорова от „КонтурГлобал Марица Изток 3“ подчерта, че бизнесът е не само гръбнакът на икономиката в област Стара Загора, но и активен, социално ангажиран гражданин. Тя представи опита на КонтурГлобал Марица Изток 3 в няколко утвърдени през годините инициативи на БМГД на ООН - „Гордея се с труда на моите родители“, която се реализира ежегодно от 2013 г., а компанията е един от инициаторите на проекта. В него участват деца на служителите  на възраст от 4 до 16 години, които се запознават от близо с работата на своите родители – така те се научават да ценят труда, ориентират се от рано в света на професиите, а компанията развива вътрешните си връзки и обогатява отношенията със служителите си.

Световният ден на околната среда е друг колективен проект на БМГД на ООН, в който КонтурГлобал Марица Изток участва. Чрез него компанията ангажира вниманието на служителите и подтиква тях и семействата им към активни действия в полза на околната среда. През годините са разработвани различни концепции с фокус върху съответната тема, избрана от ООН:  образователен филм за глобалното затопляне, представен на училища и детски  градини в региона, конкурс за иновативни идеи за намаляване на употребата на пластмаса в компанията, залесяване на обекти в близки населени места, инициативата за служители и подизпълнители „Сладолед за пластмаса“, която възнаграждава с ледено лакомство събирането и предаването за рециклиране на пластмасови отпадъци.

Заместник-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова обърна специално внимание на мотото на събитието – „Бизнесът – сила за добро“ и избра да представи като пример за устойчиви социални практики и отлично сътрудничество с местната власт именно проекти на „КонтурГлобал Марица Изток 3“. Това бяха Джаз Форум Стара Загора, който се провежда в града на липите за седма поредна година, както и осигуряването на иновативна апаратура за управление на компютър с поглед от деца с генерализирани разстройства в развитието – проект обединяващ силите на бизнеса, общината и НПО сектора в лицето на сдружение „Алернатива 55“.

Огнян Траянов, председател на БМГД на ООН, закри форума като насърчи всички организации, малки и големи, да са дейни и да се включват активно в подобряването на средата около тях.
 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари