Фалшифицирани лекарства: Нови правила повишават безопасността на пациентите

Източник: БТА

Фалшифицирането на лекарствени продукти твърде отдавна е сериозна заплаха за общественото здраве в ЕС. От утре обаче започват да се прилагат новите правила за показателите за безопасност на лекарствата, отпускани по лекарско предписание и продавани в ЕС.

 

Производителите вече ще трябва да поставят двуизмерен баркод и средство срещу подправяне върху опаковката на лекарствата, отпускани по лекарско предписание.

 

Аптеките — включително продаващите онлайн — и болниците ще трябва да проверят автентичността на лекарствата, преди да ги отпуснат на пациентите. Това е заключителният етап в прилагането на Директивата за фалшифицираните лекарствени продукти, приета през 2011 г. с цел гарантиране на безопасността и качеството на лекарствата, продавани в ЕС, съобщиха от Европейската комисия.

 

На 9 февруари 2019 г. ще постигнем следващата от етапните цели за безопасността на пациентите в ЕС. Почти 7 години след приемането на Директивата за фалшифицираните лекарствени продукти тя ще бъде изпълнена изцяло благодарение на въвеждането на проверката „от край до край“ и на показателите за безопасност на лекарствата по лекарско предписание. Иначе казано, от всяка аптека и болница в ЕС ще се изисква да има система, с помощта на която откриването на фалшифицирани лекарства ще бъде по-лесно и по-ефективно.

 

Въпреки че и след старта на системата ще трябва да се направи още, за да се гарантира, че тя функционира правилно в целия ЕС, аз съм убеден, че с нея поставяме още една предпазна мрежа между гражданите и опасностите, които крият неразрешените, неефикасните или опасните лекарства, заяви комисарят за здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис.

Още от самото начало на мандата ми насърчавам министрите на държавите членки да следят изграждането на новата система и да съдействат на всички заинтересовани страни да се подготвят за новите правила, благодарение на които фалшифицираните лекарства няма да попадат в ръцете на пациентите. През следващите седмици и месеци ще следим постоянно новата система, за да бъдем сигурни, че тя функционира правилно. С нетърпение очаквам утре старта на системата. В навечерието на изборите за Европейски парламент тя ще ни даде още един пример за добавената стойност на сътрудничеството в ЕС, добави комисар Андрюкайтис.

 

Лекарствените продукти, произведени преди 9 февруари 2019 г. без показатели за безопасност, също могат да останат на пазара до изтичане на срока им на годност. Съгласно новата система за проверка „от край до край“ оправомощените лица (и по-специално аптеките и болниците) ще трябва да проверяват — по цялата верига на доставка — автентичността на продуктите. Новата система ще даде възможност на държавите членки по-добре да проследяват отделни лекарствени продукти, особено в случай на съмнения.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари