Учени създадоха материал за производство на въглеродно гориво с помощта на изкуствена фотосинтеза

Учени от Китай и Великобритания успяха да открият материал, чрез който може да се получи въглеродно гориво чрез процес, който много прилича на фотосинтезата. Това приближава човечеството с една крачка по-близо към производството на екологично чиста енергия, съобщи .hi-news.ru.

Изданието China Daily съобщи, че по разработката са работили учени от Университета в Ливърпул, Лондонския университетски колеж и Източнокитайския университет за наука и техника. Новият материал работи при попадане на слънчева светлина върху него и може да раздели водата на съставните ѝ части – водород и кислород.

Процесът на т. нар. изкуствена фотосинтеза е известен отдавна под името фотокаталитично разделяне. Проблемът е, че при подобни разработки вторичен продукт е СО2, което прави получената енергия не толкова екологично чиста.

Едната част от екипа е разработил нов вид неорганичен катализатор за осъществяване на реакцията, при която се разделя водата. Другите учени са синтезирали органичен материал на основата на сярата, който може да предизвика процес, сходен на фотосинтезата при наличие на слънчева светлина, при това без да се образува СО2. Като съвместяват двете разработки, учените са получили катализатор, който може да раздели водата много по-ефективно от известните до този момент аналози.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари