С 500 хил. лв. НСО ще освободи честоти за изграждане на 4G мрежа у нас

Фирмата, която ще строи бъдещата 4G мрежа, ще бъде определена след конкурс на Комисията за регулиране на съобщенията

Данаил Папазов
Източник: БГНЕС

Половин милион лева отпуска държавата на Националната служба за охрана (НСО) за освобождаване на честоти в спектъра от 2500-2690 MHz, съобщи днес транспортният министър Данаил Папазов след заседанието на министерски съвет. Той обясни, че с тези средства НСО ще може да освободи честотите в четири града у нас – София, Бургас, Варна и Благоевград. Така на освободените честоти ще е възможно да се проведе тръжна процедура за изграждане на нова комуникационна мрежа от четвърто поколение – LTE.

Конкурсът за новата 4G мрежа ще бъде проведен от Комисията за регулиране на съобщенията, като честотите няма да бъдат давани на сегашните оператори, които развиват такава инфраструктура. Целта е честотите да се дадат на нова компания, която ще позволи допълнително да се развие пазарът на мобилен интернет и пренос на данни у нас.

Папазов обясни, че с получените средства НСО трябва да освободи честотите до края на 2015 г. Впоследствие са предвидени средства и за осигуряване на честотен ресурс за нова LTE мрежа у нас и в останалите градове, обясни Папазов. По думите му промяната се прави поради наложените ни ангажименти от страна на ЕК. Очаква се държавата да освободи и допълнителни честоти, за да се осигури безопасността на движението на влаковете на БДЖ, каза още Папазов.

На днешното си заседание правителството е приело и стратегията за изграждане на широколентова инфраструктура. Услугата ще трябва да покрива на 100% територията на страната като по този начин ще се даде възможност на отдалечените региони да станат по-конкурентоспособни, припомни Папазов. Той уточни, че те първа предстои да се търси финансиране за изграждането на националната широколентова инфраструктура.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари