НАЧАЛО » технологии

С 500 хил. лв. НСО ще освободи честоти за изграждане на 4G мрежа у нас

Фирмата, която ще строи бъдещата 4G мрежа, ще бъде определена след конкурс на Комисията за регулиране на съобщенията

fb
3E news
fb
25-06-2014 03:13:00
fb

Половин милион лева отпуска държавата на Националната служба за охрана (НСО) за освобождаване на честоти в спектъра от 2500-2690 MHz, съобщи днес транспортният министър Данаил Папазов след заседанието на министерски съвет. Той обясни, че с тези средства НСО ще може да освободи честотите в четири града у нас – София, Бургас, Варна и Благоевград. Така на освободените честоти ще е възможно да се проведе тръжна процедура за изграждане на нова комуникационна мрежа от четвърто поколение – LTE.

Конкурсът за новата 4G мрежа ще бъде проведен от Комисията за регулиране на съобщенията, като честотите няма да бъдат давани на сегашните оператори, които развиват такава инфраструктура. Целта е честотите да се дадат на нова компания, която ще позволи допълнително да се развие пазарът на мобилен интернет и пренос на данни у нас.

Папазов обясни, че с получените средства НСО трябва да освободи честотите до края на 2015 г. Впоследствие са предвидени средства и за осигуряване на честотен ресурс за нова LTE мрежа у нас и в останалите градове, обясни Папазов. По думите му промяната се прави поради наложените ни ангажименти от страна на ЕК. Очаква се държавата да освободи и допълнителни честоти, за да се осигури безопасността на движението на влаковете на БДЖ, каза още Папазов.

На днешното си заседание правителството е приело и стратегията за изграждане на широколентова инфраструктура. Услугата ще трябва да покрива на 100% територията на страната като по този начин ще се даде възможност на отдалечените региони да станат по-конкурентоспособни, припомни Папазов. Той уточни, че те първа предстои да се търси финансиране за изграждането на националната широколентова инфраструктура.

LTE мрежа
НСО
освобождаване на честоти
Данаил Папазов
КРС
конкурс
По статията работи:

Георги Велев