НАЧАЛО » технологии

Софтуер изчислява прецизно как точно да се монтират слънчевите панели по покривите

fb
3E news
fb
15-06-2018 02:12:00
fb

Бумът на пазара за домашни фотоволтаични системи в последните години доведе до ръст и на софтуерните решения за проектиране на соларни покриви. През миналата година фотоволтаичният пазар е нараснал с 29%. Оптимизирането на инсталациите посредством софтуерни системи за анализ става все по-гореща тенденция.

Именно към тази пазарна ниша се е насочила озраелската фирма за силова електроника и софтуер SolarЕdge. Наскоро фирмата пусна в действие нов, уеб-базиран инструмент за конфигуриране на фотоволтаични покривни системи. 3D софтуерът за моделиране е сравнително лесен за използване, безплатен. Така е възможно всеки проект може да бъде достъпен от множество потребители за сътрудничество на различните страни, участващи в него, информира GreenTech.bg.

Софтуерът разчита на най-новите сателитни данни, за да изчисли оптималното използване на жилищни покриви. На базата на тази програма, инсталаторите могат да правят прогнози за месечните добиви, за да формират по-коректни оферти, които са и финансово по-точни, обясняват от дружеството.

Освен, че преглежда възможното огряване, засенчване и наклон, месец по месец, системата позволява на монтажниците да изпробват и различни комбинации от компоненти, като правят изчисления за разходите на база използвани материали. Също така е възможно да се планират и кабелните системи, за да се избегнат скъпоструващи конструктивни и строителни грешки.

„Софтуерът играе все по-важна роля в PV индустрията, от нивото на отделния жител и неговата индивидуална система до макро-нивото – за управление на мрежата”, казва Лиор Ханделсман, вицепрезидент на отдела за маркетинг и продуктови стратегии, основател на SolarEdge.

Софтуерът на компанията е част от „екосистема” от програмни решения за фотоволтаичната индустрия, предимно облачно-базирани, които обслужват цялата верига на добавена стойност във фотоволтаичния бизнес, като например приложения за мониторинг.

слънчеви панели
оптимизация
ефективност
софтуер
По статията работи:

Георги Велев