НАЧАЛО » технологии

Сименс постигна значителен напредък в улавянето на CO2

Компанията е най-големият производител на щадящи околната среда технологии в света

fb
3E news
fb
23-11-2010 01:37:04
fb

Siemens Energy съобщи, че компанията успешно е приключила първия етап от тестването на своята пилотна инсталация за улавяне на CO2 в централата Щаудингер, експлоатирана от E.ON. След 3000 часа работа от септември 2009 г. досега, бе демонстриран процесът, при който се задържат около 90% от емисиите на въглероден двуокис посредством специалната PostCap технология на Сименс. От компанията посочват, че и енергийните разходи на тази технология са значително по-ниски от конвенционалните процеси за улавяне на CO2.


Пилотният проект в Щаудингер е спонсориран от E.ON и немското федерално министерство на икономиката и технологиите (BMWi) в рамките на инициативата COORETEC. Тя е част от 5-тата изследователска програма за енергетиката и включва финансиране на ниско-въглеродни технологии за производство на електроенергия.

 

Технологията за улавяне на въглерод от димните газове на предприятията е част от екологичното портфолио на Siemens. През фискалната 2010  година (1 юли 2009 г.–30 юни 2010 г.) приходите от портфолиото се равняват на 28 млрд. евро, превръщайки Siemens в най-големият производител на щадящи околната среда технологии в света. През този период продуктите на компанията дават възможност на нейните клиенти да намалят емисиите си на въглероден двуокис с 270 милиона тона, което се равнява на едногодишните емисии на мегаполисите Хонг Конг, Лондон, Ню Йорк, Токио, Делхи и Сингапур.


По статията работи: