НАЧАЛО » технологии

Световната банка ще подпише меморандум за разбирателство в подкрепа на инициативата „Един пояс – един път“

Китай ще отпусне допълнително 100 млрд. юана, ще създаде механизми за подкрепа и ще подготви 5 хил. учени

fb
3E news
fb
14-05-2017 12:47:00
fb

Световната банка ще подпише меморандум за взаимно разбирателство в подкрепа на инициативата „Един пояс – един път“. Това заяви в рамките на форума, който се провежда в Пекин (14-15 май) ръководителят на групата на финансовата институция Джим Йон Ким.
„Днес през втората половина на деня по покана на министерство на финансите на Китай ще подпишем меморандум за взаимно разбирателство с други банки за развитие за подкрепа на инициативата „Един пояс – един път“, каза той.

Китай ще създаде редица механизми за осъществяването на взаимодействие между страните в рамките на инициативата „Един пояс – един път“, обяви от своя страна председателят на КНР Си Дзинпин. Освен това, по думите му, Китай ще отдели допълнително още 100 млрд. юана във Фонда за Пътя на коприната.

Китайският лидер съобщи и за плановете за създаване на специални лаборатории в областта на технологиите и иновациите заедно със страните, участващи в проекта . През следващите пет години китайската страна ще покани 2,5 хил. млади чуждестранни учени на кратки изследователски посещения, а също така ще подготви и около 5 хил. чуждестранни учени, инженери и мениджъри. По думите на Си Дзинпин инициативата „Един пояс – един път“ е насочена към създаване на устойчива мрежова инфраструктура, която да свърже чрез историческите пътища Европа, Азия и Африка
Във форума участват 29 държави.

Индия обаче не е изпратила официална делегация на форума, информира от своя страна агенция PTI, цитирана от РИА Новости. Според агенцията, на форума присъстват индийски учени, но официални представители на страната няма, въпреки че е получила покана за участие.
Индия критикува инициативата „Един пояс – един път“, тъй като един от основните инфраструктурни проекти е китайско-пакистанският коридор, който предвижда икономическа дейност на Китай и Пакистан на територията на региона Гилгит – Балтистан, който е част от историческия регион на Камшир и е спорна територия между Пакистан и Индия.

Китай обяви през 2013 г. новата си стратегия за икономическо развитие „Един пояс – един път“, която е насочена към създаване на инфраструктура и установяване на взаимоотношения между страните от Евразия. Стратегията предвижда и две насоки за развитие – икономически пояс на Пътя на коприната и морски Път на коприната. Става въпрос за създаване на търговски коридор за преки доставки на стоки от Изток на Запад при изгодни условия.
 

Индия
Китай
Пята на коприната
инициатива Един пояс - един път
По статията работи:

Маринела Арабаджиева