САЩ създадоха най-мощния суперкомпютър в света

Националната изследователска лаборатория към министерство на енергетиката на САЩ в Оук Ридж (щата Тенеси) е дала старт на суперкомпютъра Summit, който в пиковите моменти може да достигне 200 млн. млрд. (квадрилиона) операции на секунда. Това пише MIT Technology Review.
Summit извършва изчисленията милиони пъти по-бързо от обичайният компютър. И 60 % по-бързо от предишния най-мощен в света компютър – китайският Sunway TaihuLight, с възможност за извършване на 93 квадрилиона операции в секунда.

„Основните части на Summit и съпътстващото оборудване заемат помещение, в което биха могли да се разположат два тенискорта и тежи повече от самолет“, описва изданието суперкомпютъра.

Сред задачите, които ще изпълнява суперкомпютъра са прогнозиране на времето, моделиране на климатичните условия, анализ на ядрените изпитания и проучване на Вселената. Освен това инженерите са заложили като основна цел на Summit разработката на изкуствен интелект, който ще използва мощностите на това устройство за свое обучение.

Освен Summit и Sunway TaihuLight, сред най-мощните суперкомпютри в света са Tianhe-2 – 33,9 квадрилиона операции на секунда, швейцарският Piz Daint  - 19,6 , японският суперкомпютър Gyoukou – 19,1 и американският Titan с мощност от 17,59 квадрилиона операции на секунда.

В руския Инополис неотдавна бе даден старт на суперкомпютър  Nvidia DGX-1 , който може да извършва 960 трлн. Операции на секунда. Компютърът е достъпен и за студенти за изпълнение на курсови и дипломни проекти в областта на изкуствения интелект, дълбоко обучение, мрежата от неврони, както и паралелни изчисления.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари