НАЧАЛО » технологии

Руският телескоп ART-XC ще създава детайлна карта на вселената

fb
3E news
fb
20-07-2019 10:10:00
fb

Руският телескоп ART-XC бе успешно изведен в орбита в състава на астрофизичната обсерватория „Спектр-РГ“. Той е създаден във Федералния ядрен център за експериментална физика (част от „Росатом“), заедно с Института за космически изследвания на Руската академия на науките.

ART-XC е първият руски рентгенов телескоп с оптика, в която се използват полупроводникови детектори на основата на кадмий-телур. Въведените технологии увеличават резолюцията и чувствителността на телескопа десетки пъти, съобщава atomic-energy.ru.

„Спектр-РГ“ е руски проект с германско участие, насочен към създаване на детайлна карта на Вселената. Обсерваторията се състои от два телескопа – руският ART-XC, който може да работи в диапазона на рентгеновото излъчване, и германският eRosita, разчетен за по-умерен енергиен диапазон. Такъв широк обхват с висока чувствителност ще позволи на обсерваторията да намери неоткрити досега астрофизични обекти и да обследва небето 30-40 пъти по-детайлно.

С помощта на „Спектр-РГ“ учените разчитат да открият хиляди нови източници извън пределите на галактиката и да изучат по-детайлно черните дупки.

 

област Враца
планирани прекъсвания
ЧЕЗ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева