НАЧАЛО » технологии

Роботизирани решения на АББ ще развиват Болницата на бъдещето

fb
3E news
fb
12-07-2019 12:08:00
fb

АББ обяви, че ще внедри колаборативни роботи в медицински лаборатории в процеса на откриване на нов здравен център на компанията в иновационния кампус на Тексаския Медицински център (ТМЦ) в Хюстън, Тексас.

Когато отвори врати през октомври 2019 г., съоръжението ще бъде първият специализиран център на АББ за изследователска дейност в областта на здравеопазването. Изследователският екип на АББ ще работи в кампуса на ТМЦ с медицински персонал, учени и инженери, с цел разработването на нехирургични медицински роботизирани системи, в това число логистични и автоматизирани технологии за лаборатории от следващо поколение.

Сами Атия, президент на бизнес направление “Роботика & Дискретна автоматизация”, заяви: "Процесите в лабораториите от следващо поколение, разработвани в Хюстън, ще ускорят ръчните медицински операции, намалявайки и елиминирайки затруднения в лабораторната работа и повишавайки безопасността и последователността. Това е особено приложимо за нови високотехнологични лечения, като например въведените за пръв път в ТМЦ терапии за лечение на рак, които днес изискват ръчни и времеемки процеси на изследване. 

Днес ограничаващ фактор за броя на пациентите, които могат да бъдат лекувани, представлява нуждата от висококвалифицирани медицински експерти, които прекарват голяма част от деня си извършвайки повтарящи се задачи с ниска стойност, като например подготвянето на предметни стъкла и препарати и зареждането на центрофуги. Използването на роботи за автоматизиране на тези задачи ще даде възможност на медицинските специалисти да се фокусират върху по-високо квалифицирана и продуктивна работа, като същевременно помагат повече хора да получат лечение чрез драстично ускоряване на процеса на изследвания.

АББ е анализирала широк обхват от съществуващи към момента ръчни процеси в медицинските лаборатории и оценява, че с помощта на автоматизацията всяка година могат да бъдат извършвани 50% повече изследвания. Обучаването на роботите да извършват повторяеми процеси ще намали необходимостта хората да се заемат със задачи, които могат да причиняват увреждания.

Със застаряването на световното население държавите изразходват все по-голяма част от своя БВП за здравеопазване. В допълнение към подобряване на качеството на грижата за пациента, повишаването на ефективността в здравеопазването чрез автоматизация може да облекчи някои от обществените, политически и финансови предизвикателства. Прогнозира се пазарът за нехирургични медицински роботи да достигне близо 60 000 до 2025 г., което представлява почти учетворяване на пазара спрямо 2018 г., според вътрешно изследване на АББ.

Колаборативните роботи на АББ, които вече работят в лаборатории за храни и напитки по цял свят, са подходящи за медицински съоръжения, тъй като не изискват предпазни заграждения, за да работят безопасно и ефективно рамо до рамо с хората. Роботите ще предприемат набор от повтарящи се, деликатни и времеемки дейности, включително задачи по дозиране, смесване и пипетиране, както и окомплектоване на стерилни инструменти и зареждане и разтоварване на центрофуги.

Хюстън е основен център за изследователска дейност в областта на медицинските технологии в световен мащаб и екосистемата за иновации на ТМЦ е идеалното място за новия център по здравеопазване на АББ. Квалифициран екип от 20 души от бизнес линия Роботика в АББ ще работи в новото изследователско съоръжение с площ от 500 кв.м., което включва автоматизационна лаборатория и съоръжения за обучение на роботи, както и конферентни помещения за съвместно разработване на решения с иновативни партньори.

“С това вълнуващо партньорство Тексаският Медицински център продължава да тласка границите на иновативното сътрудничество с лидери в индустрията отвъд възможното – чрез утвърждаването на ТМЦ като епицентър на навлизането на АББ Роботика в областта на здравеопазването”, сподели Бил Маккиън, президент и главен изпълнителен директор на Тексаския Медицински център. “Управлявайки съоръжение, което посреща 10 милиона пациенти ежегодно, за нас е от съществено значение да приоритизираме ефективността и прецизността, както и да разработваме процеси, които са лесно повторяеми. Довеждайки АББ в лоното на иновациите в ТМЦ с това първо по рода си научно-изследователско съоръжение за създаване на роботизирани решения в здравеопазването, ТМЦ подчертава още повече своя ангажимент да прави именно това.”

“Горди сме да разработваме съвместно колаборативни роботизирани системи за Болницата на бъдещето заедно с един от най-напредналите в областта партньори в света, както и да ги тестваме в истински лаборатории, за да се уверим, че добавят стойност за здравните специалисти, стимулирайки иновациите и трансформирайки начина, по който медицинските лаборатории работят в цял свят”, добави Атия. “Ключов елемент от стратегията на АББ за дългосрочен растеж е да продължим да инвестираме и създаваме иновации в обслужващата роботика, внедрявайки нашия експертен опит в автоматизацията в нови области като здравеопазването и надграждайки успеха на нашата дейност в областта на автомобилния сектор и електрониката.

По статията работи:

Галина Александрова