НАЧАЛО » технологии

Райфайзенбанк тества плащане с лицево разпознаване

Пилотният проект се реализира с приложение на стартъпа PayByFace в рамките на Visa Innovation Program

fb
3E news
fb
08-03-2021 12:03:56
fb

Карти, чипове, телефони, аксесоари… Развитието на безконтактната технология прави възможна появата на пазара на все по-разнообразни високотехнологични решения за плащане. Непрестанната еволюция в картовите разплащания е факт, а един от двигателите е успешното партньорство между финтех компании и утвърдени финансови организации с голяма клиентска база. След като през 2020 г. въведе редица подобрения по мобилното и онлайн банкиране и пусна дигитални портфейли за удобно плащане със смартфон за всички свои картодържатели, Райфайзенбанк стартира пилотен проект за плащане единствено с помощта на лицево разпознаване. Целта е да се видят нагласите на потребителите в България към плащането по този иновативен начин.

Тестовете се реализират в партньорство със стартъпа PayByFace като част от Visa Innovation Program – инициатива на Visa и Eleven Ventures за подкрепа на навлизането на последните финтех иновации в реалния бизнес на утвърдените компании.

„За нас е изключително вълнуващо да тестваме плащания с лицево разпознаване и да видим каква е нагласата на българските потребители към един от най-новите методи за идентификация. Този пилотен проект, съвместно с PayByFace, за нас е поредната стъпка в посока предоставяне на още по-интересно, сигурно и удобно плащане за нашите клиенти, тъй като банковата карта на клиентите реално е тяхната усмивка.“ – казва Мариела Атанасова, директор „Индивидуално банкиране“ в Райфайзенбанк.

Михай Драгичи – основател и изпълнителен директор на PayByFace, заяви: „В PayByFace сме развълнувани, че имаме възможност да тестваме нашата система за разплащане, базирана на разпознаване на лица, в партньорство с Райфайзенбанк България. Този пилотен проект представлява изключителна възможност за нас да спечелим доверие чрез асоциация“. Емануеле Конти-Веки, съосновател на PayByFace и финансов директор, добави: „Много сме благодарни на Рене и нейния екип в Eleven, както и на екипа на Райфайзенбанк. Програмата за  иновации на Visa беше ключова при координирането на взаимодействията между Райфайзенбанк и PayByFace.“

„Радваме се, че работата ни със стартъпите в Програмата за иновации на Visa, която ръководим през последните две години, дава своите плодове и затвърждава хипотезата, че между стартъпите и големите компании може да има много добро партньорство, от което всички печелят, най-вече клиентите.” – отбелязва Рене Томова, Дизайн Партньор в Eleven Ventures.

За да могат да плащат само с разпознаване на лицеви черти, потребителите трябва да се регистрират в приложението на PayByFace, където да си направят селфи и да въведат данните на платежната си карта. На касата пък е монтирано устройство – таблет, който разпознава лицевите черти на клиента, за да разреши плащането. Така клиентът получава продукта без да се докосва до нито едно устройство, а лицето му замества платежната карта.

Засега иновативната услуга е в тестови период и е достъпна за клиентите на Райфайзенбанк, които плащат в бистро „Луна“ в офис център ЕКСПО 2000, където се намира и централата на банката. Тестовият период на услугата ще продължи до края на април 2021 г.

Райфайзенбанк
лицево разпознаване
PayByFace
Visa Innovation Program
високотехнологични решения за плащане
Visa
Eleven Ventures
финтех иновации
По статията работи:

3E news